Лиценца за ремонт мотора за “МиГ-29” приоритет “Орла”

Милијана Латиновић
Лиценца за ремонт мотора за “МиГ-29” приоритет “Орла”

Бијељина - Добијање лиценце за ремонт мотора које користе борбени авиони “МиГ-29” дугорочни је план руководства Акционарског друштва за производњу и ремонт “Орао” из Бијељине, чиме би то предузеће имало обезбијеђен посао у идућих 20 година.

Истакла је то јуче за “Глас Српске” вршилац дужности директора “Орла” Биљана Марковић нагласивши да је мисија руководства тог предузећа дугорочно обезбјеђење посла за све запослене.

- Под тренутним околностима предузеће не може дугорочно опстати. “Орао” ради историјске моторе и зато морамо да обезбиједимо лиценцу за неки од типова мотора који ће у наредних 20 година летјети. Обезбјеђивање услова за стицање лиценце за ремонт нових типова мотора попут оних за “МиГ-29”, или за хеликоптере наш је циљ - рекла је Марковићева, нагласивши да би на тај начин досадашња успјешна сарадња са Министарством одбране Републике Србије била настављена, с обзиром на то да је Русија донирала Србији шест авиона “МиГ-29”.

Марковићева је нагласила да би, уколико све буде текло планираном динамиком, представници “Орла” крајем мјесеца требало да путују на аеронаутички сајам “MAX” који почиње 26. августа у Москви.

- Надам се да ћемо све договорити и да ћемо се у Москви састати са представницима тамошњих фирми. У току су преговори са руском државном корпорацијом “Ростек” која нам је спона са свим тамошњим предузећима из области намјенске индустрије. Они су направили увид у капацитете “Орла”, веома су задовољни и желе сарадњу с нама - истакла је Марковићева.

“Орао” је једно од ријетких предузећа из области намјенске индустрије у Републици Српској, а евентуална сарадња са руским компанијама унаприједила би и побољшала пословање тог предузећа.

Базна дјелатност “Орла” је ремонт, производња резервних дијелова специјалних алата и галванско-хемијска заштита.

Марковићева је подсјетила је да је то предузеће лани пословало позитивно, те да су и у првом полугодишту ове године наставили да успјешно обављају све уговорене послове.

- Обављамо ремонт мотора на основу раније потписаних уговора и припремао се за ремонт мотора за фирму насљедницу некадашњег “Југоимпорта” из Србије - рекла је Марковићева.

Плате

Биљана Марковић истиче да “Орао” успијева да испоштује све обавезе према 404 запослена радника. Додала је да су прије одласка на колективни годишњи одмор исплатили јунску плату за све запослене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана