Куповна моћ грађана “кроји” план откупа

Милијана Латиновић
Куповна моћ грађана “кроји” план откупа

БАЊАЛУКА - Прерађивачи у Републици Српској већ уговарају прве количине воћа и поврћа које ће прерадити, а план откупа скројиће, како кажу, на основу куповне моћи становништва и потражње за њиховим соковима, џемовима, салатама и другим производима.

Иако ће погони радити пуном паром тек када прве сорте воћа и поврћа доспију за бербу у предузећима која се баве прерадом истичу да су временске прилике кључан фактор у овом послу.

Директор фабрике “Сава Семберија” Стево Филиповић рекао је за “Глас Српске” да су у прошлој години, упркос пандемији вируса корона, забиљежили добре резултате, откупили сву сировину коју су произвођачи довезли пред фабрику те да су у ову годину ушли у пуном капацитету.

- Тренутно радимо слатки програм и лист купуса у теглама који извозимо за Дубаи. Уговоре о заснивању производње и откупу домаће сировине смо већ потписали са више од 100 коопераната са подручја Семберије још у фебруару - рекао је Филиповић.

Нагласио је да је план предузећа да ове године у сарадњи са око 600 коопераната буде произведено и прерађено 8.000 тона воћа и поврћа, што је за око 25 одсто више него лани.

- Планирамо повећање производње и наши капацитети могу да испуне све то што је планом зацртано. Међутим, коначну одлуку донијеће потрошачи, односно потражња. Трудимо се да стварамо што повољнији амбијент на задовољство свих наших произвођача - истакао је Филиповић и додао да ова прехрамбена индустрија своје производе пласира у Канаду, Дубаи, Њемачку, Швајцарску и Шведску.

За нову сезону спремају се и у предузећу “Спектар дринк”, који у својим погонима прво планирају да прераде јагоде, а онда ће услиједити и шљиве, шипурак и јабуке.

- Када је ријеч о количинама које планирамо да откупимо и прерадимо све прогнозе су незахвалне, јер много зависимо од временских услова. Посљедњих година киша је била велики проблем произвођачима, тако да претходне двије године нисмо успијевали да обезбиједимо довољно свјежих јагода. План је да прерадимо од 25 до 30 тона јагода, а да ли ћемо успјети толико да набавимо, видјећемо - рекли су у предузећу “Спектар дринк”.

Додали су да тегле и флаше пуне сировином из увоза онда када је на домаћем тржишту нема довољно. У предузећу “Спектар дринк” рекли су да су лани направили добру процјену и откупили онолико колико могу да прераде и продају.

- Све раднике успјели смо задржати, а одржали смо и ниво плата, упркос потешкоћама. Уздамо се да ће ситуација бити нормализована и да ће куповна моћ становништва бити на задовољавајућем нивоу, јер од тога зависи како ћемо даље - поручили су из овог предузећа.

Цијене

Стево Филиповић је нагласио да би према неким најавама откупне цијене у овој години могле порасти за пет до 20 одсто, у зависности од врсте сировине. Он је истакао да су све обавезе према добављачима сировине у прошлој години измирили.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана