Kupovna moć građana “kroji” plan otkupa

Milijana Latinović
Kupovna moć građana “kroji” plan otkupa

BANjALUKA - Prerađivači u Republici Srpskoj već ugovaraju prve količine voća i povrća koje će preraditi, a plan otkupa skrojiće, kako kažu, na osnovu kupovne moći stanovništva i potražnje za njihovim sokovima, džemovima, salatama i drugim proizvodima.

Iako će pogoni raditi punom parom tek kada prve sorte voća i povrća dospiju za berbu u preduzećima koja se bave preradom ističu da su vremenske prilike ključan faktor u ovom poslu.

Direktor fabrike “Sava Semberija” Stevo Filipović rekao je za “Glas Srpske” da su u prošloj godini, uprkos pandemiji virusa korona, zabilježili dobre rezultate, otkupili svu sirovinu koju su proizvođači dovezli pred fabriku te da su u ovu godinu ušli u punom kapacitetu.

- Trenutno radimo slatki program i list kupusa u teglama koji izvozimo za Dubai. Ugovore o zasnivanju proizvodnje i otkupu domaće sirovine smo već potpisali sa više od 100 kooperanata sa područja Semberije još u februaru - rekao je Filipović.

Naglasio je da je plan preduzeća da ove godine u saradnji sa oko 600 kooperanata bude proizvedeno i prerađeno 8.000 tona voća i povrća, što je za oko 25 odsto više nego lani.

- Planiramo povećanje proizvodnje i naši kapaciteti mogu da ispune sve to što je planom zacrtano. Međutim, konačnu odluku donijeće potrošači, odnosno potražnja. Trudimo se da stvaramo što povoljniji ambijent na zadovoljstvo svih naših proizvođača - istakao je Filipović i dodao da ova prehrambena industrija svoje proizvode plasira u Kanadu, Dubai, Njemačku, Švajcarsku i Švedsku.

Za novu sezonu spremaju se i u preduzeću “Spektar drink”, koji u svojim pogonima prvo planiraju da prerade jagode, a onda će uslijediti i šljive, šipurak i jabuke.

- Kada je riječ o količinama koje planiramo da otkupimo i preradimo sve prognoze su nezahvalne, jer mnogo zavisimo od vremenskih uslova. Posljednjih godina kiša je bila veliki problem proizvođačima, tako da prethodne dvije godine nismo uspijevali da obezbijedimo dovoljno svježih jagoda. Plan je da preradimo od 25 do 30 tona jagoda, a da li ćemo uspjeti toliko da nabavimo, vidjećemo - rekli su u preduzeću “Spektar drink”.

Dodali su da tegle i flaše pune sirovinom iz uvoza onda kada je na domaćem tržištu nema dovoljno. U preduzeću “Spektar drink” rekli su da su lani napravili dobru procjenu i otkupili onoliko koliko mogu da prerade i prodaju.

- Sve radnike uspjeli smo zadržati, a održali smo i nivo plata, uprkos poteškoćama. Uzdamo se da će situacija biti normalizovana i da će kupovna moć stanovništva biti na zadovoljavajućem nivou, jer od toga zavisi kako ćemo dalje - poručili su iz ovog preduzeća.

Cijene

Stevo Filipović je naglasio da bi prema nekim najavama otkupne cijene u ovoj godini mogle porasti za pet do 20 odsto, u zavisnosti od vrste sirovine. On je istakao da su sve obaveze prema dobavljačima sirovine u prošloj godini izmirili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana