Кошарац: За заштиту од афричке свињске куге 1.130.000 евра

Срна
Кошарац: За заштиту од афричке свињске куге 1.130.000 евра

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Сташа Кошарац изјавио је да је Европска комисија одобрила БиХ 1.130.000 евра за подршку заштитним мјерама против афричке свињске куге.

Ријеч је о грант средствима за ову годину, а уговор ће ускоро потписати Генерални директорат Европске комисије за здравље и безбједност хране и Канцеларија за ветеринарство БиХ.

“Након што је експертска група за праћење афричке свињске куге донијела одлуку да помогне земљама у којима постоји, као и потенцијално угроженим земљама, Канцеларија за ветеринарство БиХ обратила се са захтјевом за мониторинг ове болести на подручју БиХ. Грант средства су одобрена, а уговор ће ускоро бити потписан”, истакао је Кошарац.

Он је навео да у БиХ још није забиљежен случај болести афричке свињске куге.

“Морамо дјеловати превентивно да бисмо заштитили наше фармере и спријечили појаву ове болести. Средства која је одобрила Европска комисија биће усмјерена на мониторинг и процјену стања у БиХ, како би се на вријеме уочила евентуална појава афричке свињске куге”, навео је Кошарац.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана