Košarac: Za zaštitu od afričke svinjske kuge 1.130.000 evra

Srna
Košarac: Za zaštitu od afričke svinjske kuge 1.130.000 evra

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Staša Košarac izjavio je da je Evropska komisija odobrila BiH 1.130.000 evra za podršku zaštitnim mjerama protiv afričke svinjske kuge.

Riječ je o grant sredstvima za ovu godinu, a ugovor će uskoro potpisati Generalni direktorat Evropske komisije za zdravlje i bezbjednost hrane i Kancelarija za veterinarstvo BiH.

“Nakon što je ekspertska grupa za praćenje afričke svinjske kuge donijela odluku da pomogne zemljama u kojima postoji, kao i potencijalno ugroženim zemljama, Kancelarija za veterinarstvo BiH obratila se sa zahtjevom za monitoring ove bolesti na području BiH. Grant sredstva su odobrena, a ugovor će uskoro biti potpisan”, istakao je Košarac.

On je naveo da u BiH još nije zabilježen slučaj bolesti afričke svinjske kuge.

“Moramo djelovati preventivno da bismo zaštitili naše farmere i spriječili pojavu ove bolesti. Sredstva koja je odobrila Evropska komisija biće usmjerena na monitoring i procjenu stanja u BiH, kako bi se na vrijeme uočila eventualna pojava afričke svinjske kuge”, naveo je Košarac.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana