Корона начела штек за црне дане

Милијана Латиновић
Корона начела штек за црне дане

БАЊАЛУКА - Да је корона начела штек грађана намијењен за црне дане потврђује податак да је штедња становника у банкама у Српској на крају првог полугодишта износила 2,42 милијарди марака, што је за око 70 милиона мање у односу на крај прошле године.

Према полугодишњем Извјештају о стању у банкарском систему Републике Српске који је објавила Агенција за банкарство РС штедња је мања за три одсто. Подаци показују да је на крају јуна орочена штедња износила 73,6 одсто укупне штедње грађана и биљежи пад од четири одсто, док је штедња по виђењу без текућих рачуна чинила 26,4 одсто укупне штедње и остала је на истом нивоу у односу на крај 2019. године.

- Међутим, када се додају текући рачуни грађана који су већи за 53,2 милиона марака, видимо да су укупни депозити грађана који су износили 3,48 милијарди КМ, задржали исти ниво, тако да је стопа покривености кредита грађана са депозитима 71,9 одсто и већа је за 0,4 процентна поена у односу на крај прошле године - наведено је у извјештају. 

У Агенцији за банкарство истичу да је од 2016. до 2019. године кретање штедње грађана, без укључених текућих рачуна, и кредита датих грађанима приближно једнако, те да су задужења готово у потпуности покривена штедњом.

Економисти истичу да је било за очекивати да ће грађани посегнути за уштеђевином с обзиром на то да је пандемија вируса корона зауставила привредну дјелатност, а поједини су и остали без посла.

- Дошло је до смањења прихода, предузећа нису радила, није дошла дијаспора и није било прилива новца из иностранства тако да су и грађани и привреда морали активирати резерве које су имали за превазилажење новонастале ситуације - истакао је за “Глас Српске” члан Удружења економиста РС SWOT Александар Љубоја.

Он је нагласио да ће овакав тренд вјероватно бити настављен и у будућности те подвукао да ће све зависити од епидемиолошке ситуације.

- Све док се не стабилизује тржиште роба и услуга, те тржиште радне снаге, за очекивати је да овакав тренд буде настављен. Тек када здравствена ситуација буде на задовољавајућем нивоу можемо очекивати и већи прилив инодознака и доласцима дијаспоре која је веома значајан фактор када је ријеч о волумену бруто националног производа и генерално потрошње код нас - рекао је Љубоја.

Кредити

Према подацима из Извјештаја о стању у банкарском сектору РС кредити грађана на крају првог полугодишта износили су 2,5 милијарди марака и остали су на истом нивоу као на крају 2019. године.

У извјештају је наведено да су укупни кредити грађана на крају 2018. године износили 2,3 милијарди марака.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана