Korona načela štek za crne dane

Milijana Latinović
Korona načela štek za crne dane

BANjALUKA - Da je korona načela štek građana namijenjen za crne dane potvrđuje podatak da je štednja stanovnika u bankama u Srpskoj na kraju prvog polugodišta iznosila 2,42 milijardi maraka, što je za oko 70 miliona manje u odnosu na kraj prošle godine.

Prema polugodišnjem Izvještaju o stanju u bankarskom sistemu Republike Srpske koji je objavila Agencija za bankarstvo RS štednja je manja za tri odsto. Podaci pokazuju da je na kraju juna oročena štednja iznosila 73,6 odsto ukupne štednje građana i bilježi pad od četiri odsto, dok je štednja po viđenju bez tekućih računa činila 26,4 odsto ukupne štednje i ostala je na istom nivou u odnosu na kraj 2019. godine.

- Međutim, kada se dodaju tekući računi građana koji su veći za 53,2 miliona maraka, vidimo da su ukupni depoziti građana koji su iznosili 3,48 milijardi KM, zadržali isti nivo, tako da je stopa pokrivenosti kredita građana sa depozitima 71,9 odsto i veća je za 0,4 procentna poena u odnosu na kraj prošle godine - navedeno je u izvještaju. 

U Agenciji za bankarstvo ističu da je od 2016. do 2019. godine kretanje štednje građana, bez uključenih tekućih računa, i kredita datih građanima približno jednako, te da su zaduženja gotovo u potpunosti pokrivena štednjom.

Ekonomisti ističu da je bilo za očekivati da će građani posegnuti za ušteđevinom s obzirom na to da je pandemija virusa korona zaustavila privrednu djelatnost, a pojedini su i ostali bez posla.

- Došlo je do smanjenja prihoda, preduzeća nisu radila, nije došla dijaspora i nije bilo priliva novca iz inostranstva tako da su i građani i privreda morali aktivirati rezerve koje su imali za prevazilaženje novonastale situacije - istakao je za “Glas Srpske” član Udruženja ekonomista RS SWOT Aleksandar Ljuboja.

On je naglasio da će ovakav trend vjerovatno biti nastavljen i u budućnosti te podvukao da će sve zavisiti od epidemiološke situacije.

- Sve dok se ne stabilizuje tržište roba i usluga, te tržište radne snage, za očekivati je da ovakav trend bude nastavljen. Tek kada zdravstvena situacija bude na zadovoljavajućem nivou možemo očekivati i veći priliv inodoznaka i dolascima dijaspore koja je veoma značajan faktor kada je riječ o volumenu bruto nacionalnog proizvoda i generalno potrošnje kod nas - rekao je Ljuboja.

Krediti

Prema podacima iz Izvještaja o stanju u bankarskom sektoru RS krediti građana na kraju prvog polugodišta iznosili su 2,5 milijardi maraka i ostali su na istom nivou kao na kraju 2019. godine.

U izvještaju je navedeno da su ukupni krediti građana na kraju 2018. godine iznosili 2,3 milijardi maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana