Ино­-купци у офанзиви на четинаре

Милијана Латиновић
Ино­-купци у офанзиви на четинаре

БАЊАЛУКА - Упркос смањеној производњи у првом полугодишту ове године, продаја шумских сортимената већа је за два одсто, а велика потражња за четинарима и наруџбе из Европе обарају рекорде.

Према подацима Републичког завода за статистику, производња шумских сортимената од јануара до краја јуна ове године била је мања за 7,9 одсто. Са друге стране, резултат у јуну охрабрује и улива наду да ће до краја године произвођачи надомјестити губитке из првог полугодишта.

Производња шумских сортимената у шестом мјесецу ове године већа је за 14,3, а продаја за 27,9 одсто у односу на исти мјесец лани.

Секретар Удружења шумарства и дрвопрераде у Привредној комори РС Лазо Шиник појашњава за “Глас Српске” да се ове године догодио бум на глобалном тржишту, те је потражња за производима из сектора шумарства и дрвопрераде порасла.

- То показује и рачуница статистичара. Купци из иностранства су у сталној офанзиви и тражи се све више производа. Четинари су дошли у први план већ неко вријеме, цијене су почеле да расту, а повећава се и број наруџби. Претпоставка је да је до тога довео поремећај у ланцу снабдијевања међу континентима - рекао је Шиник.

Подсјетио је да највише наруџби стиже из Европске уније, првенствено Њемачке, Аустрије и Италије, а осим тога и земље чланице ЕФТА су велики купци домаћих шумских сортимената.

- У земље ЕУ и ЕФТА одлази око 80 одсто производа овог сектора - нагласио је Шиник и додао да је циљ одржати добру потражњу и стабилну позицију на тржишту.

Шиник очекује да заостаци у производњи који су забиљежени у првих шест мјесеци ове године, а до којих је највјероватније дошло усљед слабије организације у појединим газдинствима, буду надокнађени до краја године.

Он је подсјетио да упркос пандемији ни лањски резултати нису били лоши, те да је добар старт у великој мјери ублажио лош резултат у априлу и мају прошле године.

Намјештај

Лазо Шиник је рекао да Српска биљежи добре резултате и када је ријеч о производњи и пласману намјештаја. 

У сектору намјештаја производња је повећана за око 40 одсто, а готово у истом проценту порастао је и извоз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана