Ino­-kupci u ofanzivi na četinare

Milijana Latinović
Ino­-kupci u ofanzivi na četinare

BANjALUKA - Uprkos smanjenoj proizvodnji u prvom polugodištu ove godine, prodaja šumskih sortimenata veća je za dva odsto, a velika potražnja za četinarima i narudžbe iz Evrope obaraju rekorde.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, proizvodnja šumskih sortimenata od januara do kraja juna ove godine bila je manja za 7,9 odsto. Sa druge strane, rezultat u junu ohrabruje i uliva nadu da će do kraja godine proizvođači nadomjestiti gubitke iz prvog polugodišta.

Proizvodnja šumskih sortimenata u šestom mjesecu ove godine veća je za 14,3, a prodaja za 27,9 odsto u odnosu na isti mjesec lani.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori RS Lazo Šinik pojašnjava za “Glas Srpske” da se ove godine dogodio bum na globalnom tržištu, te je potražnja za proizvodima iz sektora šumarstva i drvoprerade porasla.

- To pokazuje i računica statističara. Kupci iz inostranstva su u stalnoj ofanzivi i traži se sve više proizvoda. Četinari su došli u prvi plan već neko vrijeme, cijene su počele da rastu, a povećava se i broj narudžbi. Pretpostavka je da je do toga doveo poremećaj u lancu snabdijevanja među kontinentima - rekao je Šinik.

Podsjetio je da najviše narudžbi stiže iz Evropske unije, prvenstveno Njemačke, Austrije i Italije, a osim toga i zemlje članice EFTA su veliki kupci domaćih šumskih sortimenata.

- U zemlje EU i EFTA odlazi oko 80 odsto proizvoda ovog sektora - naglasio je Šinik i dodao da je cilj održati dobru potražnju i stabilnu poziciju na tržištu.

Šinik očekuje da zaostaci u proizvodnji koji su zabilježeni u prvih šest mjeseci ove godine, a do kojih je najvjerovatnije došlo usljed slabije organizacije u pojedinim gazdinstvima, budu nadoknađeni do kraja godine.

On je podsjetio da uprkos pandemiji ni lanjski rezultati nisu bili loši, te da je dobar start u velikoj mjeri ublažio loš rezultat u aprilu i maju prošle godine.

Namještaj

Lazo Šinik je rekao da Srpska bilježi dobre rezultate i kada je riječ o proizvodnji i plasmanu namještaja. 

U sektoru namještaja proizvodnja je povećana za oko 40 odsto, a gotovo u istom procentu porastao je i izvoz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana