Грађани у банкама чувају рекордних 13,35 милијарди КМ

Данијела Бајић
Грађани у банкама чувају рекордних 13,35 милијарди КМ

БАЊАЛУКА - Депозити становништва код комерцијалних банака у БиХ на крају септембра ове године достигли су рекордних 13,35 милијарди КМ, што је према подацима Централне банке БиХ за 454 милиона или 3,5 одсто више у односу на исти период лани.

Централна банка БиХ саопштила је поводом Међународног дана штедње - 31. октобра да депозити становништва имају далеко највеће учешће од 54,9 одсто у укупним депозитима код комерцијалних банака, због чега представљају најважнији извор средстава на основу којег комерцијалне банке могу финансирати кредитне активности.

- Орочени и штедни депозити становништва износе 5,49 милијарди КМ или 41,1 одсто укупних депозита становништва, док трансакциони рачуни и депозити по виђењу чине 7,86 милијарди КМ или 58,9 укупних депозита становништва - наводе у Централној банци.

Статистика показује да штедња становништва у домаћој валути износи 6,07 милијарди КМ, што је знатно више него прије седам година, а то је, како истичу, јасан показатељ повјерења у конвертибилну марку.

Како наводе у Централној банци, упркос проширеној банкарској мрежи и континураном повјерењу у банкарске институције, и даље дио становништва у БиХ нема успостављене пословне релације с банкама.

- Према подацима Свјетске банке, у нашој земљи 59 одсто становника изнад 15 година има отворене рачуне у банкама, с тим да међу радно неактивним становништвом само 43 одсто има отворене рачуне. У поређењу с другим европских земљама, ово су прилично ниски проценти, јер чак 95 одсто становника у земљама еврозоне имају отворене рачуне у банкама, у Хрватској је тај проценат 86 одсто, а у Србији 83 одсто - наводи се у саопштењу.

Гувернер Централне банке БиХ Сенад Софтић рекао је да се штедња данас рефлектује и кроз самоодрживе пројекте, у сваком искориштеном плоду из природе, култивисаном комаду необрађене земље на којем ће се посадити нешто, папиру који ће се рециклирати.

- На тај начин постаје приход за будућу потрошњу. Грађани су свјесни важности штедње. Данас она више не значи само пуко чување новца, већ и другачији однос према постојећим ресурсима - казао је Софтић.

Економиста Зоран Павловић каже за “Глас Српске” да је пандемија вируса корона утицала на становнике БиХ да више штеде, односно мање троше.

- Због веће штедње становника, који новац чувају за црне дане, испашта привреда. Мања потрошња одмах утиче на производњу, а самим тим и плате радника. Тако да повећавајући штедњу долазимо у позицију да угрожавамо пословне активности већине привредника - рекао је  Павловић.

Банке стабилне

Из Централне банке БиХ је саопштено да стабилан домаћи банкарски сектор, уз поуздан систем за осигурање депозита, пружа гаранцију становништву да свој новац држе на рачунима у банкама, да масовније користе финансијске услуге и поузданије управљају својим финансијама.

- На основу тог повјерења и повјерених средстава становништва, банке су у могућности да финансирају и доприносе ефикаснијем функционисању и расту економије те да помогну у редуцирању неформалних трансакција - наводи се у саопштењу.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана