Građani u bankama čuvaju rekordnih 13,35 milijardi KM

Danijela Bajić
Građani u bankama čuvaju rekordnih 13,35 milijardi KM

BANjALUKA - Depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u BiH na kraju septembra ove godine dostigli su rekordnih 13,35 milijardi KM, što je prema podacima Centralne banke BiH za 454 miliona ili 3,5 odsto više u odnosu na isti period lani.

Centralna banka BiH saopštila je povodom Međunarodnog dana štednje - 31. oktobra da depoziti stanovništva imaju daleko najveće učešće od 54,9 odsto u ukupnim depozitima kod komercijalnih banaka, zbog čega predstavljaju najvažniji izvor sredstava na osnovu kojeg komercijalne banke mogu finansirati kreditne aktivnosti.

- Oročeni i štedni depoziti stanovništva iznose 5,49 milijardi KM ili 41,1 odsto ukupnih depozita stanovništva, dok transakcioni računi i depoziti po viđenju čine 7,86 milijardi KM ili 58,9 ukupnih depozita stanovništva - navode u Centralnoj banci.

Statistika pokazuje da štednja stanovništva u domaćoj valuti iznosi 6,07 milijardi KM, što je znatno više nego prije sedam godina, a to je, kako ističu, jasan pokazatelj povjerenja u konvertibilnu marku.

Kako navode u Centralnoj banci, uprkos proširenoj bankarskoj mreži i kontinuranom povjerenju u bankarske institucije, i dalje dio stanovništva u BiH nema uspostavljene poslovne relacije s bankama.

- Prema podacima Svjetske banke, u našoj zemlji 59 odsto stanovnika iznad 15 godina ima otvorene račune u bankama, s tim da među radno neaktivnim stanovništvom samo 43 odsto ima otvorene račune. U poređenju s drugim evropskih zemljama, ovo su prilično niski procenti, jer čak 95 odsto stanovnika u zemljama evrozone imaju otvorene račune u bankama, u Hrvatskoj je taj procenat 86 odsto, a u Srbiji 83 odsto - navodi se u saopštenju.

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić rekao je da se štednja danas reflektuje i kroz samoodržive projekte, u svakom iskorištenom plodu iz prirode, kultivisanom komadu neobrađene zemlje na kojem će se posaditi nešto, papiru koji će se reciklirati.

- Na taj način postaje prihod za buduću potrošnju. Građani su svjesni važnosti štednje. Danas ona više ne znači samo puko čuvanje novca, već i drugačiji odnos prema postojećim resursima - kazao je Softić.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže za “Glas Srpske” da je pandemija virusa korona uticala na stanovnike BiH da više štede, odnosno manje troše.

- Zbog veće štednje stanovnika, koji novac čuvaju za crne dane, ispašta privreda. Manja potrošnja odmah utiče na proizvodnju, a samim tim i plate radnika. Tako da povećavajući štednju dolazimo u poziciju da ugrožavamo poslovne aktivnosti većine privrednika - rekao je  Pavlović.

Banke stabilne

Iz Centralne banke BiH je saopšteno da stabilan domaći bankarski sektor, uz pouzdan sistem za osiguranje depozita, pruža garanciju stanovništvu da svoj novac drže na računima u bankama, da masovnije koriste finansijske usluge i pouzdanije upravljaju svojim finansijama.

- Na osnovu tog povjerenja i povjerenih sredstava stanovništva, banke su u mogućnosti da finansiraju i doprinose efikasnijem funkcionisanju i rastu ekonomije te da pomognu u reduciranju neformalnih transakcija - navodi se u saopštenju.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana