Говедина чека зелено свјетло

Милијана Латиновић
Говедина чека зелено свјетло

БАЊАЛУКА - Интервентни откуп и наставак пласмана говеђег меса у Турску омогућили су опстанак домаћим сточарима, а уколико у ту земљу до краја године буде извезено и додатних 600 тона говедине, биће смањени постојећи тржишни вишкови на фармама.

Пласман још 600 тона меса у Турску јуче је затражио министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац на састанку са турским амбасадором у БиХ Халдуном Кочом.

- Тиме бисмо реализовали отворену квоту од 3.000 тона, те у значајној мјери умањили постојеће вишкове и олакшали пословање нашим примарним произвођачима - рекао је Кошарац.

На састанку, који је одржан у Амбасади Турске, Кошарац је указао на потребу заштите домаће производње и примарних произвођача, између осталог, кроз рјешавање проблема тржишних вишкова, насталих усљед појаве и ширења пандемије “ковида 19”.

Он је најавио да ће у наредном периоду бити разговарано и о дефинисању квота за извоз меса у идућој години, при чему ће се инсистирати да се одобрена квота повећа за минимално 2.000 тона, чиме би отворена квота у наредној години била 5.000 тона.

Предсједник Удружења узгајивача товне јунади у РС Горан Митровић рекао је за “Глас Српске” да би извозом додатне количине до краја ове године са домаћег тржишта било склоњено још око 2.000 бикова.

- То би био одличан потез. Сваки корак ка отварању новог или унапређењу положаја на постојећем тржишту треба поздравити. Обезбјеђење извоза квалитетног домаћег меса, посебно у вријеме пандемије вируса корона, за сваког узгајивача јунади значи много - казао је Митровић.

Он је додао да је добар дио тржишних вишкова у Српској ријешен захваљујући интервентном откупу који је омогућила Влада Српске, као и наставку извоза у Турску, који је једно вријеме био закочен.

- Има још нешто мало грла на фармама која су приспјела за клање и извоз и очекујемо да ће и то у наредном периоду бити ријешено - рекао је Митровић, додавши да на својој фарми узгаја око 3.500 грла.

Пласман меса у Турску из БиХ настављен је у септембру, послије вишемјесечног застоја, а уговоре за извоз са турском компанијом “Тарекс” склопиле су фирме “ЗП-комерц” из Бијељине и “Шишовић” из Ракитног.

 Комитет

Сташа Кошарац и Халдун Коч разговарали су и о комитету за сарадњу у области пољопривреде између БиХ и Турске, који ће бити одржан почетком новембра. Кошарац је најавио да ће са надлежним министрима из Српске и ФБиХ дефинисати стратешки приступ када је у питању област пољопривреде, како би БиХ имала јединствен став на предстојећем билатералном комитету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана