Govedina čeka zeleno svjetlo

Milijana Latinović
Govedina čeka zeleno svjetlo

BANjALUKA - Interventni otkup i nastavak plasmana goveđeg mesa u Tursku omogućili su opstanak domaćim stočarima, a ukoliko u tu zemlju do kraja godine bude izvezeno i dodatnih 600 tona govedine, biće smanjeni postojeći tržišni viškovi na farmama.

Plasman još 600 tona mesa u Tursku juče je zatražio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac na sastanku sa turskim ambasadorom u BiH Haldunom Kočom.

- Time bismo realizovali otvorenu kvotu od 3.000 tona, te u značajnoj mjeri umanjili postojeće viškove i olakšali poslovanje našim primarnim proizvođačima - rekao je Košarac.

Na sastanku, koji je održan u Ambasadi Turske, Košarac je ukazao na potrebu zaštite domaće proizvodnje i primarnih proizvođača, između ostalog, kroz rješavanje problema tržišnih viškova, nastalih usljed pojave i širenja pandemije “kovida 19”.

On je najavio da će u narednom periodu biti razgovarano i o definisanju kvota za izvoz mesa u idućoj godini, pri čemu će se insistirati da se odobrena kvota poveća za minimalno 2.000 tona, čime bi otvorena kvota u narednoj godini bila 5.000 tona.

Predsjednik Udruženja uzgajivača tovne junadi u RS Goran Mitrović rekao je za “Glas Srpske” da bi izvozom dodatne količine do kraja ove godine sa domaćeg tržišta bilo sklonjeno još oko 2.000 bikova.

- To bi bio odličan potez. Svaki korak ka otvaranju novog ili unapređenju položaja na postojećem tržištu treba pozdraviti. Obezbjeđenje izvoza kvalitetnog domaćeg mesa, posebno u vrijeme pandemije virusa korona, za svakog uzgajivača junadi znači mnogo - kazao je Mitrović.

On je dodao da je dobar dio tržišnih viškova u Srpskoj riješen zahvaljujući interventnom otkupu koji je omogućila Vlada Srpske, kao i nastavku izvoza u Tursku, koji je jedno vrijeme bio zakočen.

- Ima još nešto malo grla na farmama koja su prispjela za klanje i izvoz i očekujemo da će i to u narednom periodu biti riješeno - rekao je Mitrović, dodavši da na svojoj farmi uzgaja oko 3.500 grla.

Plasman mesa u Tursku iz BiH nastavljen je u septembru, poslije višemjesečnog zastoja, a ugovore za izvoz sa turskom kompanijom “Tareks” sklopile su firme “ZP-komerc” iz Bijeljine i “Šišović” iz Rakitnog.

 Komitet

Staša Košarac i Haldun Koč razgovarali su i o komitetu za saradnju u oblasti poljoprivrede između BiH i Turske, koji će biti održan početkom novembra. Košarac je najavio da će sa nadležnim ministrima iz Srpske i FBiH definisati strateški pristup kada je u pitanju oblast poljoprivrede, kako bi BiH imala jedinstven stav na predstojećem bilateralnom komitetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana