Домаћи превозници страхују од најава ограничења кретања: Исхитрене одлуке докусуриће привреду

Милијана Латиновић
Домаћи превозници страхују од најава ограничења кретања: Исхитрене одлуке докусуриће привреду

БАЊАЛУКА - Исхитрене одлуке и најаве ограничења кретања од стране било кога, а посебно земаља из региона, за превознике и привреднике представља додатни удар на домаћу привреду и пријети да наруши добру сарадњу која је неопходна у вријеме опоравка од посљедица изазваних пандемијом вируса корона.

Поручили су то представници превозника и привредника из Српске и БиХ након што је Словенија најавила оштрије мјере за све па и оне у транзиту кроз ову земљу, а исте повукла дан прије него што је планирано да ступе на снагу. Словеначке власти су, наиме, донијеле одлуку да сви који улазе у ту земљу морају имати потврду о вакцинацији, негативан ПЦР или антигенски тест, односно потврду да су преболовали "ковид" у посљедњих 180 дана, а тих услова нису били ослобођени ни професионални возачи који се са таквим мјерама нису сусретали ни у јеку пандемије.

Предсједник Удружења превозника РС Никола Грбић рекао је за "Глас Српске" да су најављена ограничења од стране Словеније била неозбиљан потез.

- У једном тренутку доносе забране, потом их укидају и кажу да је дошло до забуне. То су заиста велики и непотребни стресови за превознике и привреднике и такве исхитрене одлуке и у будућности могу само да докрајче домаћу привреду - рекао је Грбић. Он је још једном апеловао да се што прије вакцинишу и професионални возачи, јер их је тренутно у Српској свега око пет одсто вакцинисаних против вируса корона.

У Привредној комори РС истичу да ће свакако епидемиолошка ситуација диктирати даља кретања, а најаву словеначких власти да пооштре мјере за све оцјењују изненађујућом.

- Словенија је међу нашим најважнијим спољнотрговинским партнерима и у овом тренутку сарадња са тамошњим привредницима је интензивирана и постоји велики интерес словеначких привредника за јачањем те сарадње. Слиједи договарање и усаглашавање неких нових послова и свака забрана може се негативно одразити на унапређење сарадње - рекао је портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић појашњава за "Глас" да ће привредници и превозници морати да се вакцинишу, јер је одлука Словеније, а потом њено укидање само упозорење.

- Упутили смо Словенији допис и они су то уважили и границу отворили до 15. августа. Видјећемо шта ће бити након тога – рекао је Васић и подсјетио да је Комора организовала вакцинацију домаћих привредника и у Србији. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана