Domaći prevoznici strahuju od najava ograničenja kretanja: Ishitrene odluke dokusuriće privredu

Milijana Latinović
Domaći prevoznici strahuju od najava ograničenja kretanja: Ishitrene odluke dokusuriće privredu

BANjALUKA - Ishitrene odluke i najave ograničenja kretanja od strane bilo koga, a posebno zemalja iz regiona, za prevoznike i privrednike predstavlja dodatni udar na domaću privredu i prijeti da naruši dobru saradnju koja je neophodna u vrijeme oporavka od posljedica izazvanih pandemijom virusa korona.

Poručili su to predstavnici prevoznika i privrednika iz Srpske i BiH nakon što je Slovenija najavila oštrije mjere za sve pa i one u tranzitu kroz ovu zemlju, a iste povukla dan prije nego što je planirano da stupe na snagu. Slovenačke vlasti su, naime, donijele odluku da svi koji ulaze u tu zemlju moraju imati potvrdu o vakcinaciji, negativan PCR ili antigenski test, odnosno potvrdu da su prebolovali "kovid" u posljednjih 180 dana, a tih uslova nisu bili oslobođeni ni profesionalni vozači koji se sa takvim mjerama nisu susretali ni u jeku pandemije.

Predsjednik Udruženja prevoznika RS Nikola Grbić rekao je za "Glas Srpske" da su najavljena ograničenja od strane Slovenije bila neozbiljan potez.

- U jednom trenutku donose zabrane, potom ih ukidaju i kažu da je došlo do zabune. To su zaista veliki i nepotrebni stresovi za prevoznike i privrednike i takve ishitrene odluke i u budućnosti mogu samo da dokrajče domaću privredu - rekao je Grbić. On je još jednom apelovao da se što prije vakcinišu i profesionalni vozači, jer ih je trenutno u Srpskoj svega oko pet odsto vakcinisanih protiv virusa korona.

U Privrednoj komori RS ističu da će svakako epidemiološka situacija diktirati dalja kretanja, a najavu slovenačkih vlasti da pooštre mjere za sve ocjenjuju iznenađujućom.

- Slovenija je među našim najvažnijim spoljnotrgovinskim partnerima i u ovom trenutku saradnja sa tamošnjim privrednicima je intenzivirana i postoji veliki interes slovenačkih privrednika za jačanjem te saradnje. Slijedi dogovaranje i usaglašavanje nekih novih poslova i svaka zabrana može se negativno odraziti na unapređenje saradnje - rekao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić pojašnjava za "Glas" da će privrednici i prevoznici morati da se vakcinišu, jer je odluka Slovenije, a potom njeno ukidanje samo upozorenje.

- Uputili smo Sloveniji dopis i oni su to uvažili i granicu otvorili do 15. avgusta. Vidjećemo šta će biti nakon toga – rekao je Vasić i podsjetio da je Komora organizovala vakcinaciju domaćih privrednika i u Srbiji. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana