Добој: Подијељени пољопривредни старт пакети за 23 кооперанта

Срна
Добој: Подијељени пољопривредни старт пакети за 23 кооперанта

ДОБОЈ- У Добоју су данас подијељени пољопривредни старт пакети, репроматеријал и садни материјал паприке за површину од 200 метара квадратних, за 23 корисника.

Пакети су додијељени у оквиру Пројекта развоја конкурентности у руралним подручјима, који реализује Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Пројекат суфинансира Међународни фонд за пољопривредни развој, а спроводи се посредством Земљорадничке задруге “Еко-плод” из Модриче у сарадњи са пољопривредним газдинством “Старчевић” из Добоја.

Вршилац дужности начелника Одјељења за пољопривреду града Добоја Анис Хусаковић рекао је да Градска управа у пројекту учествује са 20 одсто средстава, а корисници са 30 одсто, уз обавезу да испоруче уговорене производе.

Он је навео да пакет, осим расадног материјала, садржи и средства за заштиту и третирање, систем за наводњавање “кап по кап”, те стручне услуге добојске Подручне јединице Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Републике Српске.

Хусаковић је истакао да се овај пројекат посредством ресорног министарства на подручју Добоја реализује већ трећу годину с циљем да се повеже примарна производња са откупљивачима и прерађивачким капацитетима.

Он је подсјетио да је Градска управа за производњу паприке прошле године, преко међународних организација, кроз два пројекта обезбиједила 40 пластеника укупне површине од 6.000 метара квадратних у вриједности од 180.000 КМ.

Менаџер кластера регије Добој “Пољокласт” Јулијана Петровић напоменула је да су у децембру започете активности на реализацији овог пројекта са лидером у производњи и преради паприке Земљорадничком задругом “Еко-плод” из Модриче.

Према њеним ријечима, иницијативу да се прошири производња салатне паприке добили су од власника добојског пољопривредног газдинства “Старчевић” Југослава Старчевића, који је указао на добар пласман ове пољопривредне културе у ЕУ.

“Вриједност бизнис-плана је 64.000 КМ, укупно имамо 46 корисника са шест општина добојске регије”, рекла је Петровићева.

Руководилац добојске Подручне јединице Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Републике Српске Драгиша Марковић рекао је да је паприка најрентабилнија пољопривредна култура ако се гаји у затвореном и заштићеном простору, када се може по знатно вишој цијени продати на страном тржишту.

“У пројекат је укључена мала прехрамбена индустрија која ће прерађивати вишак производа који није за инострано тржиште. То не значи да је производ лошијег квалитета, него само због облика и разних фактора не може бити за извоз”, навео је Марковић.

С обзиром на то да је ријеч о изузетно профитабилној култури, Марковић је напоменуо да је Министарство пољопривреде процијенило да се преко земљорадничке задруге из Модриче може формирати завидна економска група произвођача паприке која ће обезбиједити довољне количине за извоз и локалну прераду.

“То је један од примјера како треба да функционише овај сектор јер имамо јако добре произвођаче који нису увезани у систем и сви заједно имају проблем”, рекао је Марковић.

Корисник пројекта Марина Лажимановић из Осјечанских Чивчија навела је да ове године паприку сади на пола дунума, од тога 200 метара квадратних је под пластеником, те да је производе пласирала на пијаци и да углавном све прода, због чега је задовољна.

Будимир Грујић из Станара рекао је да је за расаду паприке припремио 200 метара квадратних и узгајаће је пластенички с обзиром на то да се код производње у затвореном јавља мање болести и треба мање прихране, што гарантује бољи принос и квалитет.

Представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, односно Јединице за координацију пољопривредних пројеката, подијелиће сутра у Обудовцу пољопривредне пакете /репроматеријал за сјетву/ корисницима са подручја општина Модрича, Шамац, Пелагићево и Доњи Жабар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана