Doboj: Podijeljeni poljoprivredni start paketi za 23 kooperanta

Srna
Doboj: Podijeljeni poljoprivredni start paketi za 23 kooperanta

DOBOJ- U Doboju su danas podijeljeni poljoprivredni start paketi, repromaterijal i sadni materijal paprike za površinu od 200 metara kvadratnih, za 23 korisnika.

Paketi su dodijeljeni u okviru Projekta razvoja konkurentnosti u ruralnim područjima, koji realizuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Projekat sufinansira Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj, a sprovodi se posredstvom Zemljoradničke zadruge “Eko-plod” iz Modriče u saradnji sa poljoprivrednim gazdinstvom “Starčević” iz Doboja.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za poljoprivredu grada Doboja Anis Husaković rekao je da Gradska uprava u projektu učestvuje sa 20 odsto sredstava, a korisnici sa 30 odsto, uz obavezu da isporuče ugovorene proizvode.

On je naveo da paket, osim rasadnog materijala, sadrži i sredstva za zaštitu i tretiranje, sistem za navodnjavanje “kap po kap”, te stručne usluge dobojske Područne jedinice Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Republike Srpske.

Husaković je istakao da se ovaj projekat posredstvom resornog ministarstva na području Doboja realizuje već treću godinu s ciljem da se poveže primarna proizvodnja sa otkupljivačima i prerađivačkim kapacitetima.

On je podsjetio da je Gradska uprava za proizvodnju paprike prošle godine, preko međunarodnih organizacija, kroz dva projekta obezbijedila 40 plastenika ukupne površine od 6.000 metara kvadratnih u vrijednosti od 180.000 KM.

Menadžer klastera regije Doboj “Poljoklast” Julijana Petrović napomenula je da su u decembru započete aktivnosti na realizaciji ovog projekta sa liderom u proizvodnji i preradi paprike Zemljoradničkom zadrugom “Eko-plod” iz Modriče.

Prema njenim riječima, inicijativu da se proširi proizvodnja salatne paprike dobili su od vlasnika dobojskog poljoprivrednog gazdinstva “Starčević” Jugoslava Starčevića, koji je ukazao na dobar plasman ove poljoprivredne kulture u EU.

“Vrijednost biznis-plana je 64.000 KM, ukupno imamo 46 korisnika sa šest opština dobojske regije”, rekla je Petrovićeva.

Rukovodilac dobojske Područne jedinice Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Republike Srpske Dragiša Marković rekao je da je paprika najrentabilnija poljoprivredna kultura ako se gaji u zatvorenom i zaštićenom prostoru, kada se može po znatno višoj cijeni prodati na stranom tržištu.

“U projekat je uključena mala prehrambena industrija koja će prerađivati višak proizvoda koji nije za inostrano tržište. To ne znači da je proizvod lošijeg kvaliteta, nego samo zbog oblika i raznih faktora ne može biti za izvoz”, naveo je Marković.

S obzirom na to da je riječ o izuzetno profitabilnoj kulturi, Marković je napomenuo da je Ministarstvo poljoprivrede procijenilo da se preko zemljoradničke zadruge iz Modriče može formirati zavidna ekonomska grupa proizvođača paprike koja će obezbijediti dovoljne količine za izvoz i lokalnu preradu.

“To je jedan od primjera kako treba da funkcioniše ovaj sektor jer imamo jako dobre proizvođače koji nisu uvezani u sistem i svi zajedno imaju problem”, rekao je Marković.

Korisnik projekta Marina Lažimanović iz Osječanskih Čivčija navela je da ove godine papriku sadi na pola dunuma, od toga 200 metara kvadratnih je pod plastenikom, te da je proizvode plasirala na pijaci i da uglavnom sve proda, zbog čega je zadovoljna.

Budimir Grujić iz Stanara rekao je da je za rasadu paprike pripremio 200 metara kvadratnih i uzgajaće je plastenički s obzirom na to da se kod proizvodnje u zatvorenom javlja manje bolesti i treba manje prihrane, što garantuje bolji prinos i kvalitet.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, odnosno Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata, podijeliće sutra u Obudovcu poljoprivredne pakete /repromaterijal za sjetvu/ korisnicima sa područja opština Modriča, Šamac, Pelagićevo i Donji Žabar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana