Дигитализација јавне управе централна тема другог дана конференције „DDays“ у Бечићима

Жарко Марковић
Foto: ГС

БЕЧИЋИ – Пореска управа Републике Српске једна је од институција која је најдаље одмакла у процесу дигитализације својих услуга што је у огромној мјери утицало на олакшавање процедура, али и наплату пореза, поручио је у петак у Бечићима директор ПУ РС Горан Маричић.

Он је на панелу „Дигитална трансформација јавне управе у Југостичној Европи“ на другој дигиталној конференцији „DDays“ у Бечићима истакао да је аутоматизација поступака у низу услуга ПУ РС утицала како на ефикасност и ажурност података тако и на искључивање субјективног односа службеника према процесима унутар управе.

- У наредном периоду намјеравамо да уведемо нове услуге, а да постојеће поједноставимо – рекао је Маричић истакавши да је дигитализација допринијела повећању наплате од пет одсто на годишњем нивоу изузимајући 2020. годину коју је обиљежила пандемија вируса корона.

На истом панелу учествовала је и предсједница Нотарске коморе Српске Слада Ивелић. Нотари тек треба да уђу у процес дигитализације својих услуга, а Ивелићева је истакла да би то у великој мјери утицало на побољшање њихових услуга, прије свега у смислу краћег трајања, али и, што је много важније, веће правне сигурности.

Ивелићева је истакла да дигитализација нотаријата неће смањити цијене нотарских услуга.

Бојана Бајић, руководилац ИТ сектора Министарства финансија Црне Горе, истакла је да је ова земља у претходном периоду донијела низ прописа у сфери дигитализације јавне управе, али да, и поред тога, један дио институција и даље тражи папирне документе.

- Није довољно само усвојити законе. Држава мора заједно са ИТ сектором да пронађе начин за што већу примјену услуга које су ти закони омогућили. Оно што је дефинитивно јесте да смо на путу на којем нема повратка. Циљ је да што више услуга буде електронског типа, а да мануелни рад, рад са документима буде сведен на минимум – рекла је Бајићева.

На панелу „Стање и перспективе дигитализације у земљама Југоисточне Европе“ говорио је и Дамир Маглајлић из „Бит алијансе“ која окупља ИТ компаније у БиХ. Он је истакао да је за процес дигитализације важно постојање државне стратегије.

- Покушавамо да сарађујемо са свим нивоима власти и то нам ствара одређене проблеме – навео је Маглајлић додавши да БиХ прилично заостаје у региону када је дигитализација у питању.

Као примјер лошег стања Маглајлић је навео да су прије неколико година ИТ компаније понудиле властима у БиХ бесплатну дигитализацију јавне управе, али да је тај приједог у старту одбијен.


Удруживање

На панелу „Стање и перспективе дигитализације у земљама Југоисточне Европе“ истакнуто је да су земље настале распадом бивше Југославије на различитом нивоу у том процесу. Занимљиво излагање имао је Тарик Заимовић, директор фирме ИЦТ Цортекс из Црне Горе који је истакао да је удруживање компанија које се баве ИЦТ технологијама изузетно значајно.

- Појавом кластера проблеми једне фирме нису само њени већ заједнички. Сви заједно прескачемо препреке – рекао је Заимовић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана