Digitalizacija javne uprave centralna tema drugog dana konferencije „DDays“ u Bečićima

Žarko Marković
Foto: GS

BEČIĆI – Poreska uprava Republike Srpske jedna je od institucija koja je najdalje odmakla u procesu digitalizacije svojih usluga što je u ogromnoj mjeri uticalo na olakšavanje procedura, ali i naplatu poreza, poručio je u petak u Bečićima direktor PU RS Goran Maričić.

On je na panelu „Digitalna transformacija javne uprave u Jugostičnoj Evropi“ na drugoj digitalnoj konferenciji „DDays“ u Bečićima istakao da je automatizacija postupaka u nizu usluga PU RS uticala kako na efikasnost i ažurnost podataka tako i na isključivanje subjektivnog odnosa službenika prema procesima unutar uprave.

- U narednom periodu namjeravamo da uvedemo nove usluge, a da postojeće pojednostavimo – rekao je Maričić istakavši da je digitalizacija doprinijela povećanju naplate od pet odsto na godišnjem nivou izuzimajući 2020. godinu koju je obilježila pandemija virusa korona.

Na istom panelu učestvovala je i predsjednica Notarske komore Srpske Slada Ivelić. Notari tek treba da uđu u proces digitalizacije svojih usluga, a Ivelićeva je istakla da bi to u velikoj mjeri uticalo na poboljšanje njihovih usluga, prije svega u smislu kraćeg trajanja, ali i, što je mnogo važnije, veće pravne sigurnosti.

Ivelićeva je istakla da digitalizacija notarijata neće smanjiti cijene notarskih usluga.

Bojana Bajić, rukovodilac IT sektora Ministarstva finansija Crne Gore, istakla je da je ova zemlja u prethodnom periodu donijela niz propisa u sferi digitalizacije javne uprave, ali da, i pored toga, jedan dio institucija i dalje traži papirne dokumente.

- Nije dovoljno samo usvojiti zakone. Država mora zajedno sa IT sektorom da pronađe način za što veću primjenu usluga koje su ti zakoni omogućili. Ono što je definitivno jeste da smo na putu na kojem nema povratka. Cilj je da što više usluga bude elektronskog tipa, a da manuelni rad, rad sa dokumentima bude sveden na minimum – rekla je Bajićeva.

Na panelu „Stanje i perspektive digitalizacije u zemljama Jugoistočne Evrope“ govorio je i Damir Maglajlić iz „Bit alijanse“ koja okuplja IT kompanije u BiH. On je istakao da je za proces digitalizacije važno postojanje državne strategije.

- Pokušavamo da sarađujemo sa svim nivoima vlasti i to nam stvara određene probleme – naveo je Maglajlić dodavši da BiH prilično zaostaje u regionu kada je digitalizacija u pitanju.

Kao primjer lošeg stanja Maglajlić je naveo da su prije nekoliko godina IT kompanije ponudile vlastima u BiH besplatnu digitalizaciju javne uprave, ali da je taj prijedog u startu odbijen.


Udruživanje

Na panelu „Stanje i perspektive digitalizacije u zemljama Jugoistočne Evrope“ istaknuto je da su zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije na različitom nivou u tom procesu. Zanimljivo izlaganje imao je Tarik Zaimović, direktor firme ICT Corteks iz Crne Gore koji je istakao da je udruživanje kompanija koje se bave ICT tehnologijama izuzetno značajno.

- Pojavom klastera problemi jedne firme nisu samo njeni već zajednički. Svi zajedno preskačemo prepreke – rekao je Zaimović.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana