Ћорић: Императив излазак на страна тржишта

Срна
Foto: РТРС

БАЊАЛУКА - Предсједник Привредене коморе Републике Српске Перо Ћорић сматра да је императив излазак на страна тржишта када је ријеч о пласирању домаћих производа.

Ћорић је истакао да је ЕУ највећи спољнотрговински партнер, као и Србија, док је Хрватска на трећем мјесту.

Према његовим ријечима, за прва два мјесеца највећи извоз је из Републике Српске у Хрватску, док је највећи увоз из Србије.

Он је рекао новинарима у Бањалуци гдје је присуствовао панелу “Регионална економска сарадња” који је организован у оквиру Међународног сајма привреде “Бањалука Експо 2024” да је иницијатива “Отворени Балкан” већ дала резултате у земљама које су је потписале - Албанији, Сјеверној Македонији и Србији.

“Резултати су видљиви и то је оно што ће можда данас учесници панела и нагласити да су то путеви којима треба да иде Република Српска, односно БиХ”, сматра Ћорић.

Ћорић је нагласио да је потребно унаприједити досадашње односе и сарадњу са ЕУ у смислу савлађивања царинских и нецаринских баријера.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Здравко Маринковић рекао је да је за БиХ најзначајније еворпско тржиште гдје се остварује више од 70 одсто извоза свих производа.

Маринковић сматра да је неопходно повећати друштвени производ с циљем јачања пута ка ЕУ.

“У Цефти смо већ 15 година и дала је значајне и добре резултате са аспекта дијагоналне комулације укидања царина и она је заправо први корак интеграције наших тржишта у ЕУ”, подсјетио је Маринковић.

Он сматра да се у јавности доста спекулише о иницијативи “Отворени Балкан”, као и да је ријеч о питању о којем треба разговарати.

Панелу “Регионална економска сарадња” данас је присуствовао и министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић.

Први међународни сајам привреде “Бањалука Експо 2024”, који је окупио око 300 излагача из региона и свијета, почео је данас у присуству највиших званичника Републике Српске.

Србија је земља партнер Сајма на којем учествују представници десет земаља ЕУ, као и пословних делегација из Кине и Мађарске.

Организатори Сајма “Бањалука Експо 2024” су бањалучке компаније “РС консалтинг енд трејд” и “Елит фер”, уз институционалну подршку Владе Републике Српске, Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара, Спољнотрговинске коморе БиХ, Привредне коморе Републике Српске и града Бањалука.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана