Ćorić: Imperativ izlazak na strana tržišta

Srna
Foto: RTRS

BANjALUKA - Predsjednik Privredene komore Republike Srpske Pero Ćorić smatra da je imperativ izlazak na strana tržišta kada je riječ o plasiranju domaćih proizvoda.

Ćorić je istakao da je EU najveći spoljnotrgovinski partner, kao i Srbija, dok je Hrvatska na trećem mjestu.

Prema njegovim riječima, za prva dva mjeseca najveći izvoz je iz Republike Srpske u Hrvatsku, dok je najveći uvoz iz Srbije.

On je rekao novinarima u Banjaluci gdje je prisustvovao panelu “Regionalna ekonomska saradnja” koji je organizovan u okviru Međunarodnog sajma privrede “Banjaluka Ekspo 2024” da je inicijativa “Otvoreni Balkan” već dala rezultate u zemljama koje su je potpisale - Albaniji, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

“Rezultati su vidljivi i to je ono što će možda danas učesnici panela i naglasiti da su to putevi kojima treba da ide Republika Srpska, odnosno BiH”, smatra Ćorić.

Ćorić je naglasio da je potrebno unaprijediti dosadašnje odnose i saradnju sa EU u smislu savlađivanja carinskih i necarinskih barijera.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković rekao je da je za BiH najznačajnije evorpsko tržište gdje se ostvaruje više od 70 odsto izvoza svih proizvoda.

Marinković smatra da je neophodno povećati društveni proizvod s ciljem jačanja puta ka EU.

“U Cefti smo već 15 godina i dala je značajne i dobre rezultate sa aspekta dijagonalne komulacije ukidanja carina i ona je zapravo prvi korak integracije naših tržišta u EU”, podsjetio je Marinković.

On smatra da se u javnosti dosta spekuliše o inicijativi “Otvoreni Balkan”, kao i da je riječ o pitanju o kojem treba razgovarati.

Panelu “Regionalna ekonomska saradnja” danas je prisustvovao i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić.

Prvi međunarodni sajam privrede “Banjaluka Ekspo 2024”, koji je okupio oko 300 izlagača iz regiona i svijeta, počeo je danas u prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske.

Srbija je zemlja partner Sajma na kojem učestvuju predstavnici deset zemalja EU, kao i poslovnih delegacija iz Kine i Mađarske.

Organizatori Sajma “Banjaluka Ekspo 2024” su banjalučke kompanije “RS konsalting end trejd” i “Elit fer”, uz institucionalnu podršku Vlade Republike Srpske, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, Spoljnotrgovinske komore BiH, Privredne komore Republike Srpske i grada Banjaluka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana