Акционарско друштво “Бјелашница” у стечају понудило на добош непокретну имовину: Продају два стана за 48.000 марака

Милијана Латиновић
Акционарско друштво “Бјелашница” у стечају понудило на добош непокретну имовину: Продају два стана за 48.000 марака

ПАЛЕ - Некадашњи гигант паљанске дрвне индустрије “Бјелашница” Подграб у стечају понудио је на продају два стана укупне вриједности 48.065 марака, а рок за достављање понуда истиче 24. новембра.

У огласу о продаји непокретне имовине предузећа које је до отварања стечаја 2006. године запошљавало око 200 радника, наведено је да се имовина продаје у “пакету” или појединачно, у виђеном стању и постојећем правном статусу, тако да се накнадне рекламације неће разматрати.

Стан површине 21 квадрат понуђен је за 12.904 марке док је стан од око  58 квадрата процијењен на 35.161 КМ.

Такође, у огласу се наводи да предност приликом куповине има понуђач који достави понуду за цјелокупну имовину која се продаје, под истим продајним условима.

Најповољнији понуђач који се након отварања понуда 25. новембра у девет часова прогласи купцем дужан је у року од 15 дана закључити уговор са продавцем, те у року од 30 дана након тога уплатити понуђену цијену.

- Понуђачима чије понуде не буду прихваћене вратиће се уплаћени депозит у року од осам радних дана од дана отварања понуда. Трошкове закључивања нотарског уговора, пореза на непокретност, ПДВ-а сноси купац  - наведено је у огласу. Заинтересовани могу разгледати станове сваким радним даном од десет до 12 часова.

Стечајни управник акционарског друштва “Бјелашница” Подграб Драгомир Стјепановић рекао је за “Глас Српске” да је ово други оглас за продају два стана који су остали неоткупљени, а који су били додијељени радницима на привремено коришћење.

- С обзиром на то да је и раније била слаба заинтересованост, нисам оптимистичан да ће станови сада бити продати. Уколико успијемо, добијеним новцем морамо измирити трошкове који су настали у ранијем периоду - рекао је Стјепановић.

Говорећи о евентуалном окончању стечајног поступка, Стјепановић је рекао да и даље једна зграда која је била изграђена за раднике није завршена и нема употребну дозволу.

- У фази смо завршетка зграде, а одмах након тога затражићемо добијање употребне дозволе како би радницима који ту станују продали станове по минималној цијени. То су радници који су у току рата доселили у Подграб, станови су им тада додијељени на коришћење и када све завршимо имаће прилику као и радници у претходне двије зграде да откупе станове по минималној цијени, да постану власници и да овај процес стечаја окончамо - појаснио је Стјепановић и додао да имајући у виду лоше материјално стање тих радника, до краја године не могу завршити стечај јер ће радницима понудити откуп станова у неколико рата.

Депозит

У огласу је наведено да учесници у поступку продаје уплаћују на име обезбјеђења за цјелокупну имовину 5.000 марака, или десет одсто за појединачне предмете. Рок за уплате истиче 23. новембра у 15 часова.

- Понуђачу се не враћа депозит ако поднесе понуду која не садржи обавезне елементе, буде проглашен за купца а не потпише купопродајни уговор или не уплати купопродајну цијену у предвиђеном року - наведено је у огласу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана