Akcionarsko društvo “Bjelašnica” u stečaju ponudilo na doboš nepokretnu imovinu: Prodaju dva stana za 48.000 maraka

Milijana Latinović
Akcionarsko društvo “Bjelašnica” u stečaju ponudilo na doboš nepokretnu imovinu: Prodaju dva stana za 48.000 maraka

PALE - Nekadašnji gigant paljanske drvne industrije “Bjelašnica” Podgrab u stečaju ponudio je na prodaju dva stana ukupne vrijednosti 48.065 maraka, a rok za dostavljanje ponuda ističe 24. novembra.

U oglasu o prodaji nepokretne imovine preduzeća koje je do otvaranja stečaja 2006. godine zapošljavalo oko 200 radnika, navedeno je da se imovina prodaje u “paketu” ili pojedinačno, u viđenom stanju i postojećem pravnom statusu, tako da se naknadne reklamacije neće razmatrati.

Stan površine 21 kvadrat ponuđen je za 12.904 marke dok je stan od oko  58 kvadrata procijenjen na 35.161 KM.

Takođe, u oglasu se navodi da prednost prilikom kupovine ima ponuđač koji dostavi ponudu za cjelokupnu imovinu koja se prodaje, pod istim prodajnim uslovima.

Najpovoljniji ponuđač koji se nakon otvaranja ponuda 25. novembra u devet časova proglasi kupcem dužan je u roku od 15 dana zaključiti ugovor sa prodavcem, te u roku od 30 dana nakon toga uplatiti ponuđenu cijenu.

- Ponuđačima čije ponude ne budu prihvaćene vratiće se uplaćeni depozit u roku od osam radnih dana od dana otvaranja ponuda. Troškove zaključivanja notarskog ugovora, poreza na nepokretnost, PDV-a snosi kupac  - navedeno je u oglasu. Zainteresovani mogu razgledati stanove svakim radnim danom od deset do 12 časova.

Stečajni upravnik akcionarskog društva “Bjelašnica” Podgrab Dragomir Stjepanović rekao je za “Glas Srpske” da je ovo drugi oglas za prodaju dva stana koji su ostali neotkupljeni, a koji su bili dodijeljeni radnicima na privremeno korišćenje.

- S obzirom na to da je i ranije bila slaba zainteresovanost, nisam optimističan da će stanovi sada biti prodati. Ukoliko uspijemo, dobijenim novcem moramo izmiriti troškove koji su nastali u ranijem periodu - rekao je Stjepanović.

Govoreći o eventualnom okončanju stečajnog postupka, Stjepanović je rekao da i dalje jedna zgrada koja je bila izgrađena za radnike nije završena i nema upotrebnu dozvolu.

- U fazi smo završetka zgrade, a odmah nakon toga zatražićemo dobijanje upotrebne dozvole kako bi radnicima koji tu stanuju prodali stanove po minimalnoj cijeni. To su radnici koji su u toku rata doselili u Podgrab, stanovi su im tada dodijeljeni na korišćenje i kada sve završimo imaće priliku kao i radnici u prethodne dvije zgrade da otkupe stanove po minimalnoj cijeni, da postanu vlasnici i da ovaj proces stečaja okončamo - pojasnio je Stjepanović i dodao da imajući u vidu loše materijalno stanje tih radnika, do kraja godine ne mogu završiti stečaj jer će radnicima ponuditi otkup stanova u nekoliko rata.

Depozit

U oglasu je navedeno da učesnici u postupku prodaje uplaćuju na ime obezbjeđenja za cjelokupnu imovinu 5.000 maraka, ili deset odsto za pojedinačne predmete. Rok za uplate ističe 23. novembra u 15 časova.

- Ponuđaču se ne vraća depozit ako podnese ponudu koja ne sadrži obavezne elemente, bude proglašen za kupca a ne potpiše kupoprodajni ugovor ili ne uplati kupoprodajnu cijenu u predviđenom roku - navedeno je u oglasu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana