Жене у црвеној одјећи су привлачније

Агенције
Жене у црвеној одјећи су привлачније

Пекинг - Недавно кинеско истраживање открило је да су жене које носе црвену одјећу привлачније, и да то, мада у мањој мјери, важи и за мушкарце.

У студији истраживача са Универзитета у Вухану, у централној Кини, истиче се да црвена одјећа повећава женски сексепил, те да даме у црвеном дјелују способније и приступачније.

Научници су групи од 280 студената показали 32 фотографије особа супротног пола у плавој, бијелој или црвеној одјећи, а затим од њих тражили да их оцијене по љепоти.

Студенти су највише оцјене у погледу љепоте, компетенције и љубазности дали женама које су на фотографијама носиле црвену одјећу.

"Црвена боја појачава сексуалну привлачност жена", истакао је др Фангфанг, чија је студија објављена у часопису "Evolutionary Psychology".

Црвена боја је, пак, женама мушкобањастог изгледа помогла да оставе бољи утисак у смислу способности и комуникативности.

Студенткиње које су учествовале у тесту су такође позитивно оцијениле мушкарце који су на себи имали неки црвени одјевни предмет.

Међутим, превише црвене боје на мушкарцима, по мишљењу жена, одаје утисак агресивности. Тај феномен је примјетан и у природи, гдје је црвена знак за љутњу.

Ово није први пут да се црвена боја доводи у везу са завођењем. Прошле године су истраживачи са канадског Колумбија Универзитета показали да жене имају тенденцију да носе црвену и ружичасту одјећу током овулације, како би привукле мушкарце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана