Шта навике откривају о вама?

Novosti.rs
Шта навике откривају о вама?

Нисте поносни на себе јер стално касните, често ухватите себе како сакривате нокте јер су увијек изгрицкани, нервирате се и обећавате себи да ћете престати да обавезе одлажете за сутра, па опет за сутра... Није лако промјенити ниједну навику, али је то свакако могуће.

Можда ће вам у томе помоћи сазнање да се иза сваке радње коју несвијесно понављате крије одређена намјера или особина.

Психолог Жозеф Месинџер је то објаснио у књизи "Разоткривање наших манија", напомињући да колико год изгледале баналне, много тога говоре о нама, пишу Вечерње новости.

Стално касните

С ким год и у које год вријеме да се договорите за сусрет, увијек касните најмање 10 минута. И за то увијек имате изговор! Француски психолог тврди да су то обичне лажи, јер је суштина да вам заправо није стало до тог састанка или особе. Стално кашњење се преводи као непоштовање туђег времена и обавеза, али и човјека.

Губите кључеве

Не знате гдје сте оставили кључеве од стана или често изгубите оне од канцеларије. Месинџер то доводи у везу са незадовољством. Уколико су у питању кључеви од куће, значи да вам се заправо не иде тамо. А ако откључавају врата од ваше фирме, вјероватно сте зрели за промјену посла.

Шкрабате док причате

Разговарате са неким, радите нешто, размишљате и све вријеме шарате по папиру. Психолог каже да ова компулсивна манија или потреба за цртањем било чега открива унутрашње незадовољство. Можда сматрате да нисте на радном мјесту које заслужујете или да вам живот није онакав о каквом сте маштали. Шкрабање може да се дешава с времена на вријеме и да спонтано нестане. Ако имате потребу за тим и док разговарате телефоном, значи да вам је особа с којом разговарате извор стреса и одузима вам енергију или вријеме.

Грицкате нокте

То што су вам нокти једва видљиви и не дозвољавате им да порасту јер их стално грицкате, значи да сте притајено агресивни. У вама је много нагомиланих фрустрација, оне се таложе с годинама и због њих страдају ваши нокти. Месинџер каже да ова навика одражава недостатак самопоштовања.

Све мора да буде "цакум пакум"

Ако сте од оних који чисте и перу и када је све чисто, нервирате се кад једна стварчица није на свом мјесту, кућа вам изгледа као апотека, али сте и даље у паници да ли је под прљав, значи да имате опсесивну потребу да све држите под контролом. Психолог сматра да такве особе вјерују да им је живот мирнији и безбрижнији ако је све у савршеном реду.

Одлажете обавезе

Непрестано одлажете активности или неке важне ствари, за наредни дан, недјељу, мјесеци, што може да постане социјални и професионални хендикеп. Ова навика је посљедица потребе за перфекционизмом, која је повезана са недостатком самопоуздања и страхом од неуспјеха. Често људи нешто не ураде или не напредују уз изговор да чекају прави моменат. А он углавном никад не дође.

Књиге читате од краја

Када узмете неко штиво, прво окренете посљедње странице, прочитате крај и онда се вратите на почетак. То показује да имате потребу да све ствари и ситуације држите под контролом. Или, како сматра аутор књиге, открива ваш страх од смрти.

Причате сами себи

Неријетко наглас себи говорите нешто или вам други на то скрену пажњу. Аутор књиге каже да то што несвијесно имате потребу да чујете свој глас значи да сте несигурни. Та радња вам омогућава да размислите о себи, па и приуштите дозу сопствене љубави. Ово је начин да боље упознате себе и своје "ја", које чине духовни и психички дио, уз оно у шта вјерујете.

Увијек жваћете жваку

Без обзира на то гдје се и с ким налазите, увијек жваћете жваку. По Месинџеру, ова навика је доказ незрелости и неспособности да се донесу одлуке. Ви заправо прежвакавате ситуације прије него што одлучите да реагујете и нешто урадите. Нисте довољно одрасли и кадри да се понашате као озбиљна особа.

Провјеравате да ли су врата закључана

Сваки пут када напуштате дом и окренете кључ у брави, ипак провјерите да ли сте закључали врата. Или размишљате о томе и враћате се да се у то увјерите. Ова навика одражава несигурност и преосјетљивост. Тиме показујете да желите да се заштитите од спољних опасности и људи, али се не сналазите добро у томе.

Ангажоване руке

Разговарате, учите, радите, шетате се... Али у руци вам је увијек неки предмет, оловка, папирић, шминка, лист од дрвета... Ако препознајете себе у овој "слици", значи да не говорите оно што стварно мислите. Или сте фрустрирани, осјећате се несхваћено или ваше идеје не наилазе на добар пријем.

Досољавате јело прије него што пробате

Нисте још ни окусили супу, а већ сте је посолили додатно. Или не знате колико је кафа слатка, али сте ипак сипали шећер. Месинџер каже да је шећер повезан са женственошћу и жељом да се буде вољен, а со се доводи у везу са жељом да докажете да сте ви тај који "соли" сопствени живот и управља собом, као и другима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана