Заустављен незаконит пут за повећање акцизе

Жељка Домазет
Заустављен незаконит пут за повећање акцизе

Сарајево - Комисија за финансије и буyет Представничког дома Парламента БиХ одгодила је јуче изјашњавање о предложеним измјенама Закона о акцизама у БиХ и умјесто тога затражила да се о томе у најкраћем року изјасни Управни одбор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ.

Чланови комисије су затражили од руководства Представничког дома Парламента БиХ продужење рока од 30 дана за достављање мишљења о овом законском приједлогу. То практично значи да се о акцизама неће расправљати на сједници Представничког дома заказаној за понедјељак и да ће ова врућа тема сачекати повратак посланика са једномјесечног годишњег одмора. Због измјена Закона о акцизама предложене су и измјене Закона о систему индиректног опорезивања и Закона о уплатама на јединствени рачун и расподјели прихода.

Проблем са усвајањем измјена Закона о акцизама, чије измјене је претходно подржао Управни одбор УИО, настао је јер је претрпио огромне промјене у Савјету министара БиХ и затим такав упућен на усвајање у Парламент по хитној процедури, што значи да посланици нису могли унијети ни најмању измјену. Савјет министара је предложио измјене Закона о акцизама БиХ којим је предвиђено повећање намета на гориво и ауто-гас за 15 фенинга по литру. Управни одбор УИО предложио је, међутим, да буду повећана и акциза на пиво, алкохолна и безалкохолна пића, али то није усвојено у Савјету министара. Како би интервенције министара прошле без отпора предложио је да измјене закона буду разматране у хитном поступку, али је то спријечено у Парламенту.

На прошлој сједници Представничког дома Парламента БиХ посланик СНСД-а Душанка Мајкић је тражила да питање акциза буде скинуто с дневног реда, јер за предложена рјешења не постоји сагласност Управног одбора УИО. На кршење закона упозорио је потом и министар финансија РС и члан Управног одбора УИО Зоран Тегелтија, наводећи да је прекршен закон, јер иза предложених измјена не стоји Управни одбор УИО.

Мајкићева је јуче поновила да су приједлогом који се нашао у Парламенту прекршени закони, будући да се Управни одбор УИО није изјаснио о предложеном рјешењу.

- Тиме се руши систем индиректних пореза у БиХ - упозорила је Мајкићева подсјетивши да је Управни одбор УИО једини овлашћен за предлагање политика у области индиректних пореза, а да је то у овом случају учинила сама УИО.

Александра Пандуревић из СДС-а рекла је да су из приједлога закона избрисане акцизе на пиво, алкохолна и безалкохолна пића јер ентитетске владе нису реструктурирале здравствени систем, што је предвиђено реформском агендом.

За Салка Соколовића из СДА начин на који се покушава обезбиједити додатни новац за изградњу путне инфраструктуре није добар, а противљење предложеном повећању акциза изразио је и Дамир Бећировић из ДФ-а.

Предсједавајући Комисије за финансије и буyет Предраг Кожул из ХДЗ-а БиХ тврди да се не ради о повећању од 15 фенинга по литру горива, већ о 17,5 фенинга кад се урачуна и ПДВ.

- Тај сет закона је дио реформске агенде. Није срећа довести процесе до поскупљења, али морамо знати да новац не иде у јавну потрошњу, већ за развој. То је нужно за изградњу коридора 5Ц - рекао је Кожул, који је додао да ће ова странка подржати законе, јер су они нужно зло.

Министар финансија и трезора БиХ и предсједавајући Управног одбора УИО Вјекослав Беванда устврдио је да приликом предлагања измјена законских рјешења нису прекршене процедуре.

- Чињеница је да приједлог Управног одбора није истовјетан приједлогу Министарства финансија и трезора, јер није било сагласности о обезбјеђивању додатних средстава за финансирање фондова здравства - рекао је Беванда у обраћању члановима комисије.

Беванда је казао да је договор ентитетских премијера, уз повећање акциза од којих ће приход ићи за изградњу путева, предвиђао и раст акциза од којих би новац био утрошен за реформу здравственог система.

- Приједлог Управног одбора УИО садржавао је оба ова сегмента, али у Савјету министара није било сагласности за то. Тај приједлог је коригован и утврђен је приједлог који је упућен у парламентарну процедуру - рекао је Беванда.

Према његовим ријечима, то не значи кршење закона и процедура јер Управни одбор УИО предлаже политику индиректног опорезивања, али је на приједлог УИО утврђује Савјет министара БиХ.

Улагања

Вјекослав Беванда је изразио наду да ће Парламент БиХ усвојити предложене измјене Закона о акцизама.

- То је услов за наставак изградње Коридора 5Ц и деблокирање средстава Европске банке за обнову и развој и других инвеститора - рекао је Беванда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана