За три дана рада у џепу спољних сарадника у институцијама БиХ мјесечна плата

Ведрана Кулага
За три дана рада у џепу спољних сарадника у институцијама БиХ мјесечна плата

Сарајево - Ангажман спољних сарадника у институцијама БиХ провјерен је начин за исисавање новца пореских обвезника, а ревизори су прегледајући пословне књиге из 2016. године утврдили да су поједини кадрови за три дана посла плаћани као да су радили пун мјесец, а под кровом многобројних агенција било је мјеста и за пензионере и домаћице.

Ревизори Канцеларије за ревизију институција БиХ су, између осталих, неправилности открили у Агенцији за статистику БиХ и то када је ријеч о стимулацијама и ангажману спољних сарадника. Код неких уговора о дјелу утврђено је да одстоје неусаглашености између датума уговора и рока за завршетак посла и периода за који је утврђена накнада.

- Из једног примјера је видљиво да су уговори за обављање телефонског интервјуисања закључени 18. маја 2016. године са роком завршетка послова до 20. маја, а накнада је утврђена на мјесечном нивоу - навели су ревизори.

Нелогичности код уговора склапаних са спољним сарадницима било је и лани, као и током ранијих година у Министарству за људска права и избјеглице БиХ. За уговоре о дјелу потрошено је 260.967 КМ, а по том основу ангажовано је 47 особа.

- У Министарству је путем уговора о дјелу повремено ангажовано 16 преводилаца, пет консултаната, по један процјенитељ, вјештак,

културно-умјетничка агенција, адвокат, асистент, лектор, експерт, али и домаћица - навели су ревизори.

Сличних проблема имала је и Агенција за државну службу БиХ, а њеном руководству је скренута пажња да та институција мора бити предводник у поштовању правила приликом запошљавања.

Агенција је, наиме, током 2016. године ангажовала спољне сараднике по уговору о дјелу, а издаци за њихов ангажман су у односу на годину раније повећани за 40 одсто.

- По том уговору лани су биле ангажоване три особе и то на пословима дефинисаним систематизацијом радних мјеста, а за које је исплаћено укупно 28.375 КМ. Тачније, два лица била су ангажована за послове обуке државних службеника. Важећим правилником о систематизацији за обављање ових послова предвиђено је једно радно мјесто које је и попуњено - наведено је у извјештају.

Агенција је од септембра по уговору о дјелу ангажовала и пензионисаног, дотадашњег шефа одсјека, за чији рад је уговорила мјесечну нето накнаду од чак 1.950 КМ.

- Узимајући у обзир надлежности агенције и, сходно томе, њену улогу у процесу запошљавања у институцијама БиХ, сматрамо да агенција има посебну одговорност у погледу правилног поступања када је у питању примјена регулаторног оквира о запошљавању. Сматрамо да је потребно предузети активности на преиспитивању потребе ангажмана спољних сарадника на пословима систематизованих радних мјеста, а ако до тих ангажмана и дође, за послове који нису сталног карактера потребно је накнаду по истим утврђивати на реалној основи - наглашено је у извјештају.

Годишњи извјештај о извршењу буџета институција БиХ за 2016. годину добио је ревизорско мишљење за резервом. Уз тај извјештај објављен је и извјештај о кључним препорукама и налазима ревизије из којег је видљиво да већина пропуста није од јуче и да се годинама понављају.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Милица Марковић каже да за све пропусте у раду институција БиХ и недомаћинску потрошњу новца треба да одговара владајућа коалиција на нивоу БиХ коју чине СДС, СДА и ХДЗ. 

- Њихови кадрови управљају институцијама у којима су утврђени пропусти. Нажалост, у посљедње три-четири године све примједбе ревизора су само мртво слово на папиру, јер нико није кажњен за малверзације и пропусте. Сви ревизорски извјештаји у којима су утврђене нелогичности и разни други пропусти, након разматрања у Парламенту, треба да буду прослијеђени Тужилаштву БиХ - истакла је Марковићева.

Напомиње да још никада нисмо чули да је по том основу покренут неки поступак.

- Нико није одговарао и нико није потезао ту одговорност. Не треба затварати очи пред пропустима - казала је Марковићева.

Путовања

Неправилности су уочене и у Министарству цивилних послова БиХ, углавном у вези са путовањима која су извукла из буџета 233.472 КМ.

- Увидом у путне налоге и у евиденције о присуству на послу које су основ за обрачун плата, уочене су неусклађености. Наиме, уочено је, на бази узорка, да има случајева да су истом лицу за исте дане евидентирани и службени пут и присуство на послу - навели су ревизори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана