У фокусу припрема Самита у Лондону

Срна
У фокусу припрема Самита у Лондону

Сарајево - Припрема Самита у Лондону о западном Балкану, на којем ће бити разговарано о јачању економске стабилности и безбједности, била је централна тема сусрета министра иностраних послова БиХ Игора Црнатка и министра за европска питања Велике Британије Алана Данкана у Сарајеву.

Црнадак је рекао новинарима након састанка да су очекивања од Самита у Лондону велика, те је изразио задовољство што ће разговорима бити обухваћене и теме о владавини права и борби против корупције.


"Важно је што је Самит у Лондону опредијељен да на листи приоритета има и питања снажније економске сарадње, посебно кроз подршку духу предузетништва и јачању економија свих земаља на Балкану", навео је Црнадак.

Он је истакао да је БиХ била међу највећим заговорницима на простору западног Балкана, када се, с обзиром на Брегзит, говорило о томе да ли Самит и даље треба да се одржава у Лондону.

"Ми смо били међу онима који су снажно заговарали да Самит тамо треба да остане јер западни Балкан, паралелно са својим кретањем ка ЕУ, без обзира на Брегзит, треба да задржи снажну везу са Великом Британијом", нагласио је Црнадак.

Министар за европска питања Велике Британије Алан Данкан захвалио је Црнатку што је учествовао на министарском састанку шест земаља западног Балкана.

"Током сусрета разговарали смо о регионалним питањима и припреми Самита у Лондону у јулу, који ће бити одржан након састанка у мају у Софији. Заједно радимо на припреми оба самита, трудећи се да буду успјешни и донесу конкретне резултате у корист грађана региона", рекао је Данкан.

Он је навео да ће Самит у Лондону бити фокусиран на питања економске стабилност, безбједности, али и питања младих.

"На младима је будућност. Они желе да виде стабилан и уређен регион", истакао је Данкан.

Он је нагласио да ће Велика Британија наставити да пружа подршку БиХ у спровођењу реформи и приступању ЕУ.

"Жао ми је да ви желите да се придружите ЕУ, а ми смо одлучили да је напустимо. Можда напуштамо ЕУ, али не напуштамо Европу и овај регион", каже Данкан.

Он је из Сарајева упутио оштру критику у вези са, како каже, употребом нервног бојног отрова, који је примијењен приликом покушаја убиства у Великој Британији.

"Знамо поријекло нервног бојног отрова. Знамо да је забрањен и да је његово посједовање у супротности са конвенцијама о хемијском наоружању. Овај агенс је употријебљен и то је неприхватљиво", истакао је Данкан.

Данкан је поручио да је Велика Британија због незадовољавајућег објашњења из Руске Федерације у вези са употребом нервног бојног отрова одлучила да истјера 23 руских дипломата из Лондона.

"Можда је Русија намјерно дјеловала, а можда је изгубила нервни агенс, који уопште није смјела да посједује. Говорим то из два разлога - то није ризик само за Велику Британију, него за цијели свијет који је забранио употребу овог отрова још од 1945. године", каже Данкан.

Британска полиција саопштила је да вјерује да су бивши руски шпијун Сергеј Скрипаљ и његова кћерка Јулија у енглеском граду Солсберију отровани нервним гасом.

Скрипаљ је бивши пуковник руске војно-обавјештајне службе који је 2006. године осуђен у Русији према оптужбама да се бавио шпијунажом у корист британске обавјештајне службе "МИ6".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана