U fokusu priprema Samita u Londonu

Srna
U fokusu priprema Samita u Londonu

Sarajevo - Priprema Samita u Londonu o zapadnom Balkanu, na kojem će biti razgovarano o jačanju ekonomske stabilnosti i bezbjednosti, bila je centralna tema susreta ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka i ministra za evropska pitanja Velike Britanije Alana Dankana u Sarajevu.

Crnadak je rekao novinarima nakon sastanka da su očekivanja od Samita u Londonu velika, te je izrazio zadovoljstvo što će razgovorima biti obuhvaćene i teme o vladavini prava i borbi protiv korupcije.


"Važno je što je Samit u Londonu opredijeljen da na listi prioriteta ima i pitanja snažnije ekonomske saradnje, posebno kroz podršku duhu preduzetništva i jačanju ekonomija svih zemalja na Balkanu", naveo je Crnadak.

On je istakao da je BiH bila među najvećim zagovornicima na prostoru zapadnog Balkana, kada se, s obzirom na Bregzit, govorilo o tome da li Samit i dalje treba da se održava u Londonu.

"Mi smo bili među onima koji su snažno zagovarali da Samit tamo treba da ostane jer zapadni Balkan, paralelno sa svojim kretanjem ka EU, bez obzira na Bregzit, treba da zadrži snažnu vezu sa Velikom Britanijom", naglasio je Crnadak.

Ministar za evropska pitanja Velike Britanije Alan Dankan zahvalio je Crnatku što je učestvovao na ministarskom sastanku šest zemalja zapadnog Balkana.

"Tokom susreta razgovarali smo o regionalnim pitanjima i pripremi Samita u Londonu u julu, koji će biti održan nakon sastanka u maju u Sofiji. Zajedno radimo na pripremi oba samita, trudeći se da budu uspješni i donesu konkretne rezultate u korist građana regiona", rekao je Dankan.

On je naveo da će Samit u Londonu biti fokusiran na pitanja ekonomske stabilnost, bezbjednosti, ali i pitanja mladih.

"Na mladima je budućnost. Oni žele da vide stabilan i uređen region", istakao je Dankan.

On je naglasio da će Velika Britanija nastaviti da pruža podršku BiH u sprovođenju reformi i pristupanju EU.

"Žao mi je da vi želite da se pridružite EU, a mi smo odlučili da je napustimo. Možda napuštamo EU, ali ne napuštamo Evropu i ovaj region", kaže Dankan.

On je iz Sarajeva uputio oštru kritiku u vezi sa, kako kaže, upotrebom nervnog bojnog otrova, koji je primijenjen prilikom pokušaja ubistva u Velikoj Britaniji.

"Znamo porijeklo nervnog bojnog otrova. Znamo da je zabranjen i da je njegovo posjedovanje u suprotnosti sa konvencijama o hemijskom naoružanju. Ovaj agens je upotrijebljen i to je neprihvatljivo", istakao je Dankan.

Dankan je poručio da je Velika Britanija zbog nezadovoljavajućeg objašnjenja iz Ruske Federacije u vezi sa upotrebom nervnog bojnog otrova odlučila da istjera 23 ruskih diplomata iz Londona.

"Možda je Rusija namjerno djelovala, a možda je izgubila nervni agens, koji uopšte nije smjela da posjeduje. Govorim to iz dva razloga - to nije rizik samo za Veliku Britaniju, nego za cijeli svijet koji je zabranio upotrebu ovog otrova još od 1945. godine", kaže Dankan.

Britanska policija saopštila je da vjeruje da su bivši ruski špijun Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija u engleskom gradu Solsberiju otrovani nervnim gasom.

Skripalj je bivši pukovnik ruske vojno-obavještajne službe koji je 2006. godine osuđen u Rusiji prema optužbama da se bavio špijunažom u korist britanske obavještajne službe "MI6".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana