У БиХ вребају терористи, лопови и пси луталице

Вељко Зељковић
У БиХ вребају терористи, лопови и пси луталице

Сарајево - БиХ је земља у којој се туристи не могу баш најбезбједније осјећати, јер постоји опасност од тероризма, заосталих мина, паса луталица и џепароша.

Овако би се укратко могао направити преглед препорука министарстава спољних послова појединих земаља датих својим грађанима који намјеравају да посјете БиХ.

Посљедња у низу држава које су издале такве препоруке је Канада, која је означила БиХ као опасну и несигурну земљу због терористичких напада који се могу догодити било када. Они су упозорили своје грађане да, уколико путују у БиХ, обавезно остану на главној улици, да избјегавају напуштене објекте и путују само дању, али и да се чувају џепароша и разбојника, који отимају торбице у великим урбаним подручјима.

- Избјегавајте истицање накита. Провале у куће и крађе аутомобила су честе, посебно у Сарајеву. Избјегавајте изолована и неосвијетљена подручја ноћу, али и показивање веће своте новца - навело је канадско Министарство спољних послова на свој интернет страници.

Они су упозорили своје грађане да се чувају и домаћих возача, који возе брзо и често под утицајем алкохола.

Упозорење је издато и за нападе паса луталица.

На опасност од тероризма своје грађане упозориле су и власти САД и Велике Британије, наводећи да су посебно критична мјеста туристичке локације, тржни центри, аеродроми, клубови и ресторани. Како је појашњено, ови напади би могли бити мотивисани због оружаних сукоба у Сирији.

Ове земље упозориле су и на постојање неексплодираних мина у сеоским подручјима и на планинама.

Сличне препоруке својим грађанима дале су и аустралијске власти, наводећи да због пријетњи од терористичких напада треба избјегавати јавни превоз и мјеста масовног окупљања. Истакнуто је и да се провале у куће и крађе возила јављају широм земље, те да је стопа криминалитета посебно велика у Сарајеву.

Како су даље навели, ватрено оружје је широко доступно, те због тога постоји реална опасност да се неки њихов држављанин нађе “у погрешно вријеме на погрешном мјесту”.

Власти у Канбери су препоручиле својим грађанима и да не доводе у искушење лопове, избјегавају да носе скупе сатове, накит и камере, али и да банкомате користите само у контролисаним подручјима, као што су банке, продавнице и трговачки центри. Министарство спољних послова Швајцарске упозорило је на честу појаву политичких, вјерских и етничких тензија, те су истакли да због тога треба избјегавати изношење својих политичких ставова у јавности. Они су својим грађанима препоручили и да се прије доласка у БиХ вакцинишу против дифтерије, хепатитиса А и тетануса. Посебно упозорење издато је власницима аутомобила, због честих крађа које углавном спроводе “професионалне банде”.

На честе крађе возила своје грађане упозориле су и аустријске, али и њемачке власти, наглашавајући да су возила са иностраним таблицама честа мета лопова.

На ову појаву својим грађанима скренуле су пажњу и француске власти, наводећи да њихови туристи треба да буду посебно обазриви када бораве на Требевићу, али и приликом ходочашћа у Међугорје.

Дипломата Боро Бронза сматра да ове препоруке треба узети са резервом и да оне понекад не представљају праву слику неке земље.

- Поједине земље склоне су да ситуацију у некој земљи прикажу гором него што она јесте. Постоји једна доза претјеривања, која је вјероватно повезана са нечим што се зове постколонијалистички дискурс - каже Бронза за “Глас Српске” објашњавајући “црну слику” БиХ која је створена у појединим земљама.

На крају је додао да би власти у БиХ требало озбиљније да се ухвате у коштац са разбијањем ових предрасуда које су у вези са именом БиХ.

Избјегавати ноћну вожњу

У препорукама за путовање већина земља је навела да је БиХ међу првима у Европи по броју саобраћајних несрећа.

Како је наведено, узрок су лоши услови на путу, недостатак освјетљења и лоша возила. Због тога је свим посјетиоцима БиХ сугерисано да приликом вожње ограниче брзину, избјегавају вожњу ноћу и имају добро осигурање.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана