U BiH vrebaju teroristi, lopovi i psi lutalice

Veljko Zeljković
U BiH vrebaju teroristi, lopovi i psi lutalice

Sarajevo - BiH je zemlja u kojoj se turisti ne mogu baš najbezbjednije osjećati, jer postoji opasnost od terorizma, zaostalih mina, pasa lutalica i džeparoša.

Ovako bi se ukratko mogao napraviti pregled preporuka ministarstava spoljnih poslova pojedinih zemalja datih svojim građanima koji namjeravaju da posjete BiH.

Posljednja u nizu država koje su izdale takve preporuke je Kanada, koja je označila BiH kao opasnu i nesigurnu zemlju zbog terorističkih napada koji se mogu dogoditi bilo kada. Oni su upozorili svoje građane da, ukoliko putuju u BiH, obavezno ostanu na glavnoj ulici, da izbjegavaju napuštene objekte i putuju samo danju, ali i da se čuvaju džeparoša i razbojnika, koji otimaju torbice u velikim urbanim područjima.

- Izbjegavajte isticanje nakita. Provale u kuće i krađe automobila su česte, posebno u Sarajevu. Izbjegavajte izolovana i neosvijetljena područja noću, ali i pokazivanje veće svote novca - navelo je kanadsko Ministarstvo spoljnih poslova na svoj internet stranici.

Oni su upozorili svoje građane da se čuvaju i domaćih vozača, koji voze brzo i često pod uticajem alkohola.

Upozorenje je izdato i za napade pasa lutalica.

Na opasnost od terorizma svoje građane upozorile su i vlasti SAD i Velike Britanije, navodeći da su posebno kritična mjesta turističke lokacije, tržni centri, aerodromi, klubovi i restorani. Kako je pojašnjeno, ovi napadi bi mogli biti motivisani zbog oružanih sukoba u Siriji.

Ove zemlje upozorile su i na postojanje neeksplodiranih mina u seoskim područjima i na planinama.

Slične preporuke svojim građanima dale su i australijske vlasti, navodeći da zbog prijetnji od terorističkih napada treba izbjegavati javni prevoz i mjesta masovnog okupljanja. Istaknuto je i da se provale u kuće i krađe vozila javljaju širom zemlje, te da je stopa kriminaliteta posebno velika u Sarajevu.

Kako su dalje naveli, vatreno oružje je široko dostupno, te zbog toga postoji realna opasnost da se neki njihov državljanin nađe “u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu”.

Vlasti u Kanberi su preporučile svojim građanima i da ne dovode u iskušenje lopove, izbjegavaju da nose skupe satove, nakit i kamere, ali i da bankomate koristite samo u kontrolisanim područjima, kao što su banke, prodavnice i trgovački centri. Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske upozorilo je na čestu pojavu političkih, vjerskih i etničkih tenzija, te su istakli da zbog toga treba izbjegavati iznošenje svojih političkih stavova u javnosti. Oni su svojim građanima preporučili i da se prije dolaska u BiH vakcinišu protiv difterije, hepatitisa A i tetanusa. Posebno upozorenje izdato je vlasnicima automobila, zbog čestih krađa koje uglavnom sprovode “profesionalne bande”.

Na česte krađe vozila svoje građane upozorile su i austrijske, ali i njemačke vlasti, naglašavajući da su vozila sa inostranim tablicama česta meta lopova.

Na ovu pojavu svojim građanima skrenule su pažnju i francuske vlasti, navodeći da njihovi turisti treba da budu posebno obazrivi kada borave na Trebeviću, ali i prilikom hodočašća u Međugorje.

Diplomata Boro Bronza smatra da ove preporuke treba uzeti sa rezervom i da one ponekad ne predstavljaju pravu sliku neke zemlje.

- Pojedine zemlje sklone su da situaciju u nekoj zemlji prikažu gorom nego što ona jeste. Postoji jedna doza pretjerivanja, koja je vjerovatno povezana sa nečim što se zove postkolonijalistički diskurs - kaže Bronza za “Glas Srpske” objašnjavajući “crnu sliku” BiH koja je stvorena u pojedinim zemljama.

Na kraju je dodao da bi vlasti u BiH trebalo ozbiljnije da se uhvate u koštac sa razbijanjem ovih predrasuda koje su u vezi sa imenom BiH.

Izbjegavati noćnu vožnju

U preporukama za putovanje većina zemlja je navela da je BiH među prvima u Evropi po broju saobraćajnih nesreća.

Kako je navedeno, uzrok su loši uslovi na putu, nedostatak osvjetljenja i loša vozila. Zbog toga je svim posjetiocima BiH sugerisano da prilikom vožnje ograniče brzinu, izbjegavaju vožnju noću i imaju dobro osiguranje.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana