Терориста из Лондона увјежбавао злочине на Србима

Срна
Терориста из Лондона увјежбавао злочине на Србима

Београд - Халид Масуд, који је 22. марта извршио терористички напад у Лондону, за вријеме рата у БиХ био је припадник злогласног одреда "Ел муџахид", гдје је злочине увјежбавао на Србима, пише "Блиц"

.Из овог листа наводе да у посједу имају списак од 1.774 имена бораца одреда "Ел муџахид", међу којима је и Масуд, који је у Лондону прије три дана убио четворо и ранио 29 људи.


Извори "Блица" из обавјештајно-безбједносних структура откривају да је окрутни терориста, који је својим злодјелом шокирао свијет, као исламски "свети ратник" у БиХ дошао 1. маја 1993. године.

Рођени Британац Едријен Расел Аџао примио је почетком деведесетих година ислам и добио име Халид Масуд, а доласком у БиХ прикључио се арапским борцима из злогласног одреда који се налазио под командом Трећег корпуса такозване Армије БиХ.

Стручњак за тероризам Џевад Галијашевић навео је да су сви терористички напади у Европи и САД имали везу са БиХ и да је ријеч о "насљеђу које је оставила политика Алије Изетбеговића и СДА", који их је довео у БиХ да стварају "Исламску државу".

Он каже да је посљедњи терористички напад у Лондону још један доказ до чега је довела наведена политика.

Галијашевић је додао да је Масуд за вријеме рата у БиХ био припадник "Ел Муџахида" и да је 1993. године у БиХ дошао са истим именом које је имао и до прије три дана, када га је убила британска полиција.

Према његовим ријечима, уз име Халид Масуд имао је додатак "Абдула", који су користили бројни припадници "Ел Муџахида", а из БиХ је отишао тек 25. децембра 1995. године.

"Занимљиво је да су готово сви велики терористички напади у Европи и САД имали неку везу са БиХ. Или су терористи учествовали у рату у БиХ, као што је био случај са нападом 11. септембра у САД, или су имали држављанство БиХ, као што је случај са нападом на Мадрид", истакао је Галијашевић.

Он је нагласио да је у другим случајевима доказано да су терористи користили оружје набављено у БиХ, као приликом напада на Париз и Брисел.

"Блиц" наводи да постоје докази да су Масуда, као и друге бројне британске држављане, почетком посљедње деценије радикализовале познате вехабијске вође Абу Хамза ал Мисри и Омар Бакри Мухамед.

Ријеч је о људима који су почетком рата у БиХ имали пресудну улогу у формирању злогласног одреда "Ел муџахид", који је познат по стравичним злочинима над заробљеним српским цивилима и војницима.

Исти извори "Блица" наводе да се имена Масудових "вјерских учитеља" помињу у готово свим списима тужилачких и истражних органа Републике Српске и БиХ, који истражују злочине "Ел муџахида".

За Египћанина Абу Хамзу постоје бројни докази да је лично наредио убијање и обезглављивање тројице заробљених српских војника на Црном врху код Тешња, чије су фотографије обишле цијели свијет.

Сиријац Омар Бакри Мухамед "довлачио" је арапске добровољце у одред "Ел Муџахид", о чему се хвалисао у медијима.

Обојица су почетком 2000. године преселила у Велику Британију и наставила са својим екстремистичким учењем и мобилизацијом будућих терориста, због чега је Ал Мисри завршио у затвору, а Бакри Мухамед је побјегао у Либију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана