Тегелтија: Влада ће финансијски помоћи Епархију бихаћко-петровачкубо

Тегелтија: Влада ће финансијски помоћи Епархију бихаћко-петровачкубо 10.09.2017 15:15 | Срна

Сански Петровац - Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је данас у Босанском Петровцу да ће Влада Српске сваке године финансијски подржавати Епархију бихаћко-петровачку да би могла несметано да функционише.Тегелтија је објаснио да се то односи на бројне пројекте ове епархије, поготово у срединама са већинским српским становништвом.

"Већ неколико година континуирано помажемо Епархију и њен рад. Покушавамо да помогнемо све што Српска православна црква /СПЦ/ ради на овом простору и надам се да ћемо заједно са Владом Србије помоћи и у смислу услова за рад ове епархије", рекао је новинарима Тегелтија, који је данас у Босанском Петровцу присуствовао устоличењу епископа бихаћко-петровачког Сергија.


Он је нагласио да су многи објекти СПЦ на овим просторима страдали током посљедњег рата, те да свештенство данас живи у тешким условима заједно са народом.

Тегелтија је рекао да је међу проблемима Срба који живе на просторима Епархије бихаћко-петровачке немогућност остваривања конститутивности, загарантоване Уставом.

"Тај проблем се одражава на број људи који су запослени /у јавним институцијама/ и имају стална радна мјеста", објаснио је Тегелтија.

Он је рекао да је проблематично и што се велики дио прихода од природних богатстава не враћа у већински српске локалне заједнице овог краја.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица