Свједок на суђењу Орићу негирао свој потпис на изјави Хашког Трибунала

Срна
Свједок на суђењу Орићу негирао свој потпис на изјави Хашког Трибунала

Сарајево - Додатни свједок Тужилаштва БиХ Бранислав Милошевић изјавио је данас у Суду БиХ да никада није давао изјаву о ратним дешавањима и околностима погибије Милутина Милошевића, те негирао да је 8. априла 1993. године потписао изјаву Хашког трибунала коју му је предочио тужилац Мирослав Јањић.

"Ово није мој потпис. Ова изјава је потписана ћирилицом, а ја се цијели живот на свим документима потписујем латиницом", изјавио је Милошевић, додајући да је спреман и на графолошко вјештачење.


У наставку суђења команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године, свједок је рекао да је Милутина Милошевића знао из виђења и да никада нису имали никакав контакт.

"Не знам када је Милутин Милошевић погинуо, јер нисам био присутан у тренутку његове смрти. Касније сам чуо да је, осим њега, погинуо неколико српских бораца, који су касније пронађени у масовној гробници", навео је свједок.

Он је објаснио да је као резервиста војне полиције Братунац, са својом јединицом по наредби командира војне полиције, чијег се имена не сјећа, 20. маја 1992. године отишао у Кравице гдје је сазнао да је постављена нека засједа транспортеру између Сандића и Лолића.

"Моја јединица је била у шуми, били смо километрима од пута и никако нисмо могли видјети шта се тамо дешавало. Кренули смо у том правцу, али никада нисмо дошли до те барикаде јер смо добили наредбу да се вратимо у Кравице", изјавио је Милошевић.

Он је рекао да не зна да је српска војска са транспортерима кренула на Коњевић Поље и да је Милутин Милошевић командовао нападом са транспортера.

Тужилац Јањић је данас као материјални доказ приложио књигу "Иза затворених врата" у којој аутор Фахрудин Алић, као директни учесник акције на Куњерац, од 170. до 177. странице наводи околности присуства Насера Орића у том мјесту.

Иначе, Фахрудин Алић је одбио да данас свједочи у Суду БиХ.

Тужилац је додатно уложио и документ команде Осме оперативне групе Сребреница, који има хашку овјеру, а који се односи на исказе свједока одбране да припадници из Сребренице никако нису могли да учествују у војној акцији на локалитету Бјеловац - Куњерац.

Одбрана Насера Орића приговорила је на аутентичност ових доказа, те најавила своја два доказа реплике на рочишту које је заказано за 4. јули.

Прије саслушања Бранислава Милошевића, Суд БиХ одбио је приједлог одбрана да као доказ прихвате наредбу о спровођењу истраге против Орића и Мухића, као и неколико записника о саслушању свједока.

Одбране су на рочишту одржаном 23. маја предложиле као доказ наредбу о спровођењу истраге против Орића и Мухића из јула 2015. године, а коју сматрају незаконитом јер се позива на исказе свједока који нису споменули оптужене у односу на тачке оптужнице.

Тужилаштво се успротивило улагању овог доказа, напоменувши да је нерелевантан јер је сада поступак у фази суђења, а не истраге. Суд је прихватио тврдње Тужилаштва, истакавши да ови записници могу бити уложени уколико се саслушају свједоци.

Судско вијеће је одбило као доказ записник о саслушању свједока Бранислава Милошевића, прихвативши да данас буде саслушан као свједок Тужилаштва.

Орић и Мухић оптужени су да су 1992. године у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљеника српске националности - Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана