Svjedok na suđenju Oriću negirao svoj potpis na izjavi Haškog Tribunala

Srna
Svjedok na suđenju Oriću negirao svoj potpis na izjavi Haškog Tribunala

Sarajevo - Dodatni svjedok Tužilaštva BiH Branislav Milošević izjavio je danas u Sudu BiH da nikada nije davao izjavu o ratnim dešavanjima i okolnostima pogibije Milutina Miloševića, te negirao da je 8. aprila 1993. godine potpisao izjavu Haškog tribunala koju mu je predočio tužilac Miroslav Janjić.

"Ovo nije moj potpis. Ova izjava je potpisana ćirilicom, a ja se cijeli život na svim dokumentima potpisujem latinicom", izjavio je Milošević, dodajući da je spreman i na grafološko vještačenje.


U nastavku suđenja komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine, svjedok je rekao da je Milutina Miloševića znao iz viđenja i da nikada nisu imali nikakav kontakt.

"Ne znam kada je Milutin Milošević poginuo, jer nisam bio prisutan u trenutku njegove smrti. Kasnije sam čuo da je, osim njega, poginuo nekoliko srpskih boraca, koji su kasnije pronađeni u masovnoj grobnici", naveo je svjedok.

On je objasnio da je kao rezervista vojne policije Bratunac, sa svojom jedinicom po naredbi komandira vojne policije, čijeg se imena ne sjeća, 20. maja 1992. godine otišao u Kravice gdje je saznao da je postavljena neka zasjeda transporteru između Sandića i Lolića.

"Moja jedinica je bila u šumi, bili smo kilometrima od puta i nikako nismo mogli vidjeti šta se tamo dešavalo. Krenuli smo u tom pravcu, ali nikada nismo došli do te barikade jer smo dobili naredbu da se vratimo u Kravice", izjavio je Milošević.

On je rekao da ne zna da je srpska vojska sa transporterima krenula na Konjević Polje i da je Milutin Milošević komandovao napadom sa transportera.

Tužilac Janjić je danas kao materijalni dokaz priložio knjigu "Iza zatvorenih vrata" u kojoj autor Fahrudin Alić, kao direktni učesnik akcije na Kunjerac, od 170. do 177. stranice navodi okolnosti prisustva Nasera Orića u tom mjestu.

Inače, Fahrudin Alić je odbio da danas svjedoči u Sudu BiH.

Tužilac je dodatno uložio i dokument komande Osme operativne grupe Srebrenica, koji ima hašku ovjeru, a koji se odnosi na iskaze svjedoka odbrane da pripadnici iz Srebrenice nikako nisu mogli da učestvuju u vojnoj akciji na lokalitetu Bjelovac - Kunjerac.

Odbrana Nasera Orića prigovorila je na autentičnost ovih dokaza, te najavila svoja dva dokaza replike na ročištu koje je zakazano za 4. juli.

Prije saslušanja Branislava Miloševića, Sud BiH odbio je prijedlog odbrana da kao dokaz prihvate naredbu o sprovođenju istrage protiv Orića i Muhića, kao i nekoliko zapisnika o saslušanju svjedoka.

Odbrane su na ročištu održanom 23. maja predložile kao dokaz naredbu o sprovođenju istrage protiv Orića i Muhića iz jula 2015. godine, a koju smatraju nezakonitom jer se poziva na iskaze svjedoka koji nisu spomenuli optužene u odnosu na tačke optužnice.

Tužilaštvo se usprotivilo ulaganju ovog dokaza, napomenuvši da je nerelevantan jer je sada postupak u fazi suđenja, a ne istrage. Sud je prihvatio tvrdnje Tužilaštva, istakavši da ovi zapisnici mogu biti uloženi ukoliko se saslušaju svjedoci.

Sudsko vijeće je odbilo kao dokaz zapisnik o saslušanju svjedoka Branislava Miloševića, prihvativši da danas bude saslušan kao svjedok Tužilaštva.

Orić i Muhić optuženi su da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenika srpske nacionalnosti - Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana