Сумњив посао са оружјем и муницијом на штету РС

Маријана Миљић
Сумњив посао са оружјем и муницијом на штету РС

Бањалука - Влада РС затражила је јуче да одлука Министарства одбране БиХ о продаји секундарних сировина насталих уништавањем оружја и муниције буде поништена јер је донесена незаконито и њено спровођење би нанијело штету Српској.

На сједници Владе закључено је да је Министарство одбране спорну одлуку донијело на основу интерног правилника и  њеном примјеном била би отуђена државна имовина. Вриједност овог посла са месингом, жељезом, челиком и алуминијумом процијењена је на око десет милиона марака. Министар одбране БиХ Марина Пендеш донијела је одлуку о продаји секундарних сировина 11. октобра, а јавни позив који је објављен 3. новембра истиче за пет дана.

У информацији о поступању Министарства одбране у поступку продаје секундарних сировина, коју је усвојила Влада, наведено је да ентитети којима припада већина новца од продаје нису учествовали у одређивању почетних цијена секундарних сировина, нити у изради јавног огласа.

- Овакво поступање Министарства одбране је спорно јер ова институција није надлежна за доношење одлука као општих подзаконских аката, поготово када се узме у обзир да се ради о продаји покретне војне имовине која је у власништву БиХ. Влада је задужила Министарство трговине и туризма да информацију достави Савјету министара и Министарству правде БиХ ради оцјене законитости спорне одлуке о продаји секундарних сировина, стављања ван снаге и поништавања јавног огласа. Министарство трговине и туризма задужено је да са информацијом упозна и Правобранилаштво РС - саопштено је из Владе РС.

Вршилац дужности директора Републичке дирекције за промет наоружања и војне опреме Драган Капетина рекао је да ће Министарство трговине и туризма РС затражити да ван снаге буде стављена спорна одлука о продаји секундарних сировина у вриједности око десет милиона КМ и поништен јавни оглас објављен на основу те одлуке.

- Нажалост, представници РС у Министарству одбране БиХ ништа нису урадили да ова одлука буде стављена ван снаге. Министарство одбране БиХ и министар не могу доносити одлуку о продаји секундарних сировина, већ Савјет министара БиХ као извршни орган. Одлука је спорна и због националног састава комисије и што је у њен састав уврштен по један представник ентитета без права гласа - истакао је Капетина.

Влада РС је, према његовим ријечима, потписала споразум о коначном располагању правима и обавезама над покретном војном имовином под условом да буде продато све оно што не треба Оружаним снагама БиХ и да 80 одсто новца иде ентитету којем је то припадало прије оснивања Оружаних снага, а 20 одсто Министарству одбране БиХ.

- Влада РС је више пута упозоравала Министарство одбране БиХ на потребу рјешавања вишкова покретне војне имовине. Влада никада неће пристати да та имовина буде уништавана јер је њен став да се прода све што се може продати, а да се може уништити само оно што је ризично и што нема тржиште - каже Капетина.

Замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић рекао је да власти РС настављају да мрцваре представнике Српске у Сарајеву, односно чланове СДС-а.

- Министарство одбране послало је допис Влади РС да именују једног члана у комисију, што су и урадили. Њихов представник није желио да учествује у раду комисије. Позивали смо их на састанке и нису жељели да учествују. Ако мисле да је одлука незаконита нека је оспоре. Немам ништа против тога - рекао је Јеринић.

Члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ Душанка Мајкић рекла је да се годинама понављају проблеми у вези са продајом секундарних сировина.

- Пендеш зна за споразум и морала је упознати ентитете да спремају продаја секундарних сировина - рекла је Мајкићева.

Споразум о коначном располагању правима и обавезама на покретној војној имовини потписан је 27. марта 2008. године.

Преглед одбране

Предсједништво БиХ усвојило је јуче документ преглед одбране којим је предвиђено да број војника, официра и подофицира у Оружаним снагама БиХ буде смањен са 10.000 на 9.200, резервног састава са 5.000 на 4.600, а да умјесто 63 буде 57 перспективних војних локација.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да документ подразумијева и мало другачију структуру неких јединица. Додао је да је ојачана логистика пјешадијских бригада и инжињерија јер су те снаге потребне у случају већих елементарних непогода.

Ж. Д.

Књижење имовине на референдум

Представници организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата сматрају да Народна скупштина РС треба да заузме став у вези са књижењем војних локација у Српској на Министарство одбране БиХ.

- Неприхватљиво је да 23 перспективне војне локације у РС буду укњижене на Министарство одбране. Спремни смо да као грађанску иницијативу покренемо питање одржавања референдума о томе - рекао је предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић.

Премијерка РС Жељка Цвијановић подржала је идеју о референдуму истичући да је ријеч о отимању имовине Српске.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић казао је да се треба вратити споразуму потписаном прије три-четири године и да би тиме проблем књижења био ријешен врло брзо.

Г. М. - Ж. Д.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана