Sumnjiv posao sa oružjem i municijom na štetu RS

Marijana Miljić
Sumnjiv posao sa oružjem i municijom na štetu RS

Banjaluka - Vlada RS zatražila je juče da odluka Ministarstva odbrane BiH o prodaji sekundarnih sirovina nastalih uništavanjem oružja i municije bude poništena jer je donesena nezakonito i njeno sprovođenje bi nanijelo štetu Srpskoj.

Na sjednici Vlade zaključeno je da je Ministarstvo odbrane spornu odluku donijelo na osnovu internog pravilnika i  njenom primjenom bila bi otuđena državna imovina. Vrijednost ovog posla sa mesingom, željezom, čelikom i aluminijumom procijenjena je na oko deset miliona maraka. Ministar odbrane BiH Marina Pendeš donijela je odluku o prodaji sekundarnih sirovina 11. oktobra, a javni poziv koji je objavljen 3. novembra ističe za pet dana.

U informaciji o postupanju Ministarstva odbrane u postupku prodaje sekundarnih sirovina, koju je usvojila Vlada, navedeno je da entiteti kojima pripada većina novca od prodaje nisu učestvovali u određivanju početnih cijena sekundarnih sirovina, niti u izradi javnog oglasa.

- Ovakvo postupanje Ministarstva odbrane je sporno jer ova institucija nije nadležna za donošenje odluka kao opštih podzakonskih akata, pogotovo kada se uzme u obzir da se radi o prodaji pokretne vojne imovine koja je u vlasništvu BiH. Vlada je zadužila Ministarstvo trgovine i turizma da informaciju dostavi Savjetu ministara i Ministarstvu pravde BiH radi ocjene zakonitosti sporne odluke o prodaji sekundarnih sirovina, stavljanja van snage i poništavanja javnog oglasa. Ministarstvo trgovine i turizma zaduženo je da sa informacijom upozna i Pravobranilaštvo RS - saopšteno je iz Vlade RS.

Vršilac dužnosti direktora Republičke direkcije za promet naoružanja i vojne opreme Dragan Kapetina rekao je da će Ministarstvo trgovine i turizma RS zatražiti da van snage bude stavljena sporna odluka o prodaji sekundarnih sirovina u vrijednosti oko deset miliona KM i poništen javni oglas objavljen na osnovu te odluke.

- Nažalost, predstavnici RS u Ministarstvu odbrane BiH ništa nisu uradili da ova odluka bude stavljena van snage. Ministarstvo odbrane BiH i ministar ne mogu donositi odluku o prodaji sekundarnih sirovina, već Savjet ministara BiH kao izvršni organ. Odluka je sporna i zbog nacionalnog sastava komisije i što je u njen sastav uvršten po jedan predstavnik entiteta bez prava glasa - istakao je Kapetina.

Vlada RS je, prema njegovim riječima, potpisala sporazum o konačnom raspolaganju pravima i obavezama nad pokretnom vojnom imovinom pod uslovom da bude prodato sve ono što ne treba Oružanim snagama BiH i da 80 odsto novca ide entitetu kojem je to pripadalo prije osnivanja Oružanih snaga, a 20 odsto Ministarstvu odbrane BiH.

- Vlada RS je više puta upozoravala Ministarstvo odbrane BiH na potrebu rješavanja viškova pokretne vojne imovine. Vlada nikada neće pristati da ta imovina bude uništavana jer je njen stav da se proda sve što se može prodati, a da se može uništiti samo ono što je rizično i što nema tržište - kaže Kapetina.

Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić rekao je da vlasti RS nastavljaju da mrcvare predstavnike Srpske u Sarajevu, odnosno članove SDS-a.

- Ministarstvo odbrane poslalo je dopis Vladi RS da imenuju jednog člana u komisiju, što su i uradili. Njihov predstavnik nije želio da učestvuje u radu komisije. Pozivali smo ih na sastanke i nisu željeli da učestvuju. Ako misle da je odluka nezakonita neka je ospore. Nemam ništa protiv toga - rekao je Jerinić.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH Dušanka Majkić rekla je da se godinama ponavljaju problemi u vezi sa prodajom sekundarnih sirovina.

- Pendeš zna za sporazum i morala je upoznati entitete da spremaju prodaja sekundarnih sirovina - rekla je Majkićeva.

Sporazum o konačnom raspolaganju pravima i obavezama na pokretnoj vojnoj imovini potpisan je 27. marta 2008. godine.

Pregled odbrane

Predsjedništvo BiH usvojilo je juče dokument pregled odbrane kojim je predviđeno da broj vojnika, oficira i podoficira u Oružanim snagama BiH bude smanjen sa 10.000 na 9.200, rezervnog sastava sa 5.000 na 4.600, a da umjesto 63 bude 57 perspektivnih vojnih lokacija.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da dokument podrazumijeva i malo drugačiju strukturu nekih jedinica. Dodao je da je ojačana logistika pješadijskih brigada i inžinjerija jer su te snage potrebne u slučaju većih elementarnih nepogoda.

Ž. D.

Knjiženje imovine na referendum

Predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata smatraju da Narodna skupština RS treba da zauzme stav u vezi sa knjiženjem vojnih lokacija u Srpskoj na Ministarstvo odbrane BiH.

- Neprihvatljivo je da 23 perspektivne vojne lokacije u RS budu uknjižene na Ministarstvo odbrane. Spremni smo da kao građansku inicijativu pokrenemo pitanje održavanja referenduma o tome - rekao je predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović.

Premijerka RS Željka Cvijanović podržala je ideju o referendumu ističući da je riječ o otimanju imovine Srpske.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kazao je da se treba vratiti sporazumu potpisanom prije tri-četiri godine i da bi time problem knjiženja bio riješen vrlo brzo.

G. M. - Ž. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana