Рекордан број службеника у институцијама

Маријана Миљић
Рекордан број службеника у институцијама

Сарајево/Бањалука - Број службеника у институцијама БиХ за пола године повећан је за 135, што значи да су просјечно мјесечно посао добијала 23 радника.

Према најновијим подацима Агенције за државну службу БиХ, у институцијама на нивоу БиХ на крају јуна ове године радило је 3.887 службеника, док их је на почетку године било 3.752.

Од укупног броја службеника, највише њих, и то 1.234, јесте стручних савјетника. Тај број савјетника у институцијама БиХ за само пола године порастао је за чак 51.

Иста ситуација је и са стручним сарадницима јер их је за пола године посао добило 58, чиме је армија њих у институцијама БиХ достигла бројку од 710.

Такође су попуњавана и радна мјеста помоћника, а само за пола године министри и директори добили су чак 27 радника који им помажу у обављању њихових послова.

Запослено је и 16 нових виших стручних сарадника те пет шефова унутрашњих организационих јединица, као и један секретар са посебним задатком.

С друге стране, само је пао број секретара јер их је на крају јуна ове године у институцијама БиХ било 19, што је за 23 мање у односу на почетак ове године.

Посланик Представничког дома Парламента БиХ Душанка Мајкић истиче да подаци о броју запослених службеника говоре да је на сцени предизборно ухљебљавање.

- Постојећа власт је свјесна да се избори приближавају, да неће обновити мандате, због чега запошљава све што се може запослити. Већ у неколико наврата скретана им је пажња да не раде то што раде јер су нашли простора да и оне људе који су добили одређена радна мјеста на мандат запосле на стална радна мјеста. Чак се дешава да се и именована лица, значи она која је поставио Парламент БиХ на поједине функције, свјесна да више неће имати мандат и да ће остати без посла, ухљебљавају на мјесту државних службеника. Ти људи немају потребна знања, искуства и вјештине за обављање таквих послова - рекла је Мајкићева.

Нагласила је да државна управа несагледиво јури од горих ка још лошијим резултатима.

- Тешко ће бити поправити све то што постојећа власт ради, али се надам да ћемо скупити довољно снаге да све то буде истражено и направљено реда у државним службама - казала је Мајкићева и додала да очекује да у периоду од јуна до октобра буде на дјелу још интензивније запошљавање у институцијама БиХ, све док не буду избори завршени.

Истог става су и економисти, који истичу да су, упркос свим апелима, настављена запошљавања у институцијама БиХ.

- Било какво повећање буџета и бирократије, било на нивоу БиХ, било на нивоу ентитета је недопустиво јер грађани то не могу да плате - став је економиста.

Захтјеви

Поједине институције БиХ годишње у каси имају од неколико милиона до неколико стотина милиона КМ, али то не задовољава њихове апетите. То су потврдили и захтјевима које су упутили на адресу надлежних, од којих траже још новца и више службеника у 2019. години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана