Rekordan broj službenika u institucijama

Marijana Miljić
Rekordan broj službenika u institucijama

Sarajevo/Banjaluka - Broj službenika u institucijama BiH za pola godine povećan je za 135, što znači da su prosječno mjesečno posao dobijala 23 radnika.

Prema najnovijim podacima Agencije za državnu službu BiH, u institucijama na nivou BiH na kraju juna ove godine radilo je 3.887 službenika, dok ih je na početku godine bilo 3.752.

Od ukupnog broja službenika, najviše njih, i to 1.234, jeste stručnih savjetnika. Taj broj savjetnika u institucijama BiH za samo pola godine porastao je za čak 51.

Ista situacija je i sa stručnim saradnicima jer ih je za pola godine posao dobilo 58, čime je armija njih u institucijama BiH dostigla brojku od 710.

Takođe su popunjavana i radna mjesta pomoćnika, a samo za pola godine ministri i direktori dobili su čak 27 radnika koji im pomažu u obavljanju njihovih poslova.

Zaposleno je i 16 novih viših stručnih saradnika te pet šefova unutrašnjih organizacionih jedinica, kao i jedan sekretar sa posebnim zadatkom.

S druge strane, samo je pao broj sekretara jer ih je na kraju juna ove godine u institucijama BiH bilo 19, što je za 23 manje u odnosu na početak ove godine.

Poslanik Predstavničkog doma Parlamenta BiH Dušanka Majkić ističe da podaci o broju zaposlenih službenika govore da je na sceni predizborno uhljebljavanje.

- Postojeća vlast je svjesna da se izbori približavaju, da neće obnoviti mandate, zbog čega zapošljava sve što se može zaposliti. Već u nekoliko navrata skretana im je pažnja da ne rade to što rade jer su našli prostora da i one ljude koji su dobili određena radna mjesta na mandat zaposle na stalna radna mjesta. Čak se dešava da se i imenovana lica, znači ona koja je postavio Parlament BiH na pojedine funkcije, svjesna da više neće imati mandat i da će ostati bez posla, uhljebljavaju na mjestu državnih službenika. Ti ljudi nemaju potrebna znanja, iskustva i vještine za obavljanje takvih poslova - rekla je Majkićeva.

Naglasila je da državna uprava nesagledivo juri od gorih ka još lošijim rezultatima.

- Teško će biti popraviti sve to što postojeća vlast radi, ali se nadam da ćemo skupiti dovoljno snage da sve to bude istraženo i napravljeno reda u državnim službama - kazala je Majkićeva i dodala da očekuje da u periodu od juna do oktobra bude na djelu još intenzivnije zapošljavanje u institucijama BiH, sve dok ne budu izbori završeni.

Istog stava su i ekonomisti, koji ističu da su, uprkos svim apelima, nastavljena zapošljavanja u institucijama BiH.

- Bilo kakvo povećanje budžeta i birokratije, bilo na nivou BiH, bilo na nivou entiteta je nedopustivo jer građani to ne mogu da plate - stav je ekonomista.

Zahtjevi

Pojedine institucije BiH godišnje u kasi imaju od nekoliko miliona do nekoliko stotina miliona KM, ali to ne zadovoljava njihove apetite. To su potvrdili i zahtjevima koje su uputili na adresu nadležnih, od kojih traže još novca i više službenika u 2019. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana