Послови склапани у строгој тајности

Ведрана Кулага
Послови склапани у строгој тајности

Сарајево - Од 2.000 субјеката који подлијежу примјени Закона о јавним набавкама, више од четвртине их је мимо тог система, а поступке јавних набавки прате и бројне неправилности, почевши од уговарања послова у четири ока до енормно високе цијене тендерске документације.

Показао је то извјештај о мониторингу јавних набавки за 2013. годину Агенције за јавне набавке БиХ који је недавно усвојен на сједници Савјета министара БиХ. Подаци показују да је у информационом систему за достављање извјештаја о спроведеним поступцима јавних набавки регистрован само 1.431 уговорни орган који доставља податке о додијељеним уговорима у поступцима јавних набавки.

- И даље огроман проблем представља чињеница да велики број уговорних органа није регистрован у систему иако је то од велике важности да би имали тачне податке о поступцима јавних набавки у БиХ - казали су у Агенцији и додали да је у односу на 2012. годину за 25 одсто порастао број регистрованих органа.

У Агенцији за јавне набавке су посебну пажњу скренули на кршење закона од стране уговорних органа уз оцјену да се неке грешке константно понављају. Нагласили су да су предузећима и институцијама указали на 428 неправилности и скренули им пажњу да их не понављају у будућим поступцима јавне набавке.

 

Опширније прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана