Осумњичен за тероризам тражио снајперисту за атентат на Додика и Цвијановићеву

Срна
Осумњичен за тероризам тражио снајперисту за атентат на Додика и Цвијановићеву

Бањалука - Зијад Халиловић из Лукавца осумњичен је да је преко друштвених мрежа подстрекивао на убиство предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић, сазнаје портал “Српскаинфо”.

Према информацијама овог портала, Халиловић је тражио снајперисту који би убио функционере Српске.

“Осим против званичника, Халиловић је позивао и на нападе на народ у Републици Српској. Он је тражио да се ангажује искусни снајпериста који би испунио његове захтјеве. Ове пријетње су схваћене озбиљно и Управа за борбу против тероризма и екстремизма је одмах реаговала”, рекао је извор “Српскаинфо”.

Исти извор наводи да је за сада утврђено да Халиловић није припадник вехабијских или селафијских покрета.

Начелник Одјељење за односе са јавношћу МУП-а Републике Српске Мирна Миљановић рекла је јуче Срни да је Управа за борбу против тероризма и екстремизма МУП-а Српске поднијела Републичком јавном тужилаштву извјештај против лица чији су иницијали З.Х. из Лукавца због постојања основа сумње да је починио кривично дјело јавно подстицање на терористичке активности.

Она је навела да се З.Х. сумњичи да је 23. јануара ове године на свом Фејсбук профилу изнио личне идеје којима је подстицао на вршење терористичких радњи, позивајући на отворену ликвидацију највиших званичника Републике Српске.

Према сазнањима Срне, у оквиру ове истраге остварена је сарадња са МУП-ом Тузланског кантона на локацији гдје живи Халиловић и том приликом је нађено оружје - пиштољ и ручна бомба, као и одређени пропагандни материјал, рачунари и моблилни телефони.

Према кривичном законику Републике Српке, за јавно подстицање на терористичке активности може се изрећи казна затвора од најмање три године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана