Оружје из ФБиХ у руке терориста иде преко Турске

Горан Маунага
Оружје из ФБиХ у руке терориста иде преко Турске

Сарајево - Наоружање и муниција које Турска купује у ФБиХ завршава код припадника терористичке организације Исламска држава, показало је истраживање које је спровела белгијска истраживачка група „Конфликт армамент рисрч“.

У новом извјештају ове групе, која је слала своје истражиоце на борбене линије у Ирак и Сирију од јула 2014. до новембра 2017. године и анализирала више од 40.000 примјерака борбених предмета које су користили борци Исламске државе, наведено је да је међу њима и наоружање из БиХ.

- У мају ове године у кући коју су користили терористи Исламске државе у Мосулу пронађена су два сандука муниције из БиХ калибра 5,56 милиметара која је била извезена у Турску - наведено је у извјештају.

Власти у БиХ су на захтјев белгијске истраживачке групе потврдиле да су сандуци били дио пошиљке од пет милиона метака МУП-у Турске.

- Ту муницију је произвела фабрика „Игман“ из Коњица 1997. и 1998. године. Компанија „Унис-Промекс“ из Сарајева извезла је муницију у Турску и предала је званичницима МУП-а Турске - наведено је у одговору званичника из Сарајева.

Турски званичници тек треба да одговоре групи „Конфликт армамент рисрч“ како су терористи дошли у посјед те муниције, коју није било могуће легално набавити на тржишту у Турској.

Истражиоци су у Ираку пронашли 572 метка из БиХ, а 32 у Сирији, што представља траг и доказ да оружје и муниција завршава у рукама џихадиста. Од тог броја 105 их је произведено након 2014. године.

- Истражиоци су у близини Фалуџе у јуну 2016. године на бившим положајима Исламске државе пронашли и ракетни пројектил М79 калибра 90 милиметара, који је произведен у предузећу „Претис“ из Вогошће. Након завршетка ратова деведесетих година прошлог вијека на подручју Југославије пројектили из те серије су остали у залихама неколико бивших југословенских република због чега је било проблематично одредити начин њихове дистрибуције - наведено је у извјештају.

„Глас Српске“ је 2013. године објавио да је предузеће „Макина ве Кџмџа“ из Анкаре купило од фирме „Игман“ из Коњица пет милиона метака калибра девет милиметара и милион капислираних чаура калибра 7,62 милиметра и да је све потом завршило у Сирији. Објавили смо и да су три фирме из Турске, од којих су двије у власништву партнера турске хуманитарне организације „Инсан Хак Хуриет“ (ИХХ) која је блиска с терористима и повезана са Хамасом, 2012. године од фирми из ФБиХ купиле скоро 130 милиона метака, чаура, зрна и каписли што је такође завршило у Сирији код припадника терористичких организација.

Саговорник „Гласа Српске“ близак безбједносним структурама каже и да су турске фирме „Турц дис тиц лтд сти“ и „Анатолиа фисек“, чији је  је власник пријатељ предсједника ИХХ Булента Јилдрима, од фирме „Унис Гинекс“ из Горажда купиле милионе иницијалних каписли и некапислираних чаура.

  • На сиријско ратиште, у руке терориста, ишла је и муниција чија је израда довршена у Турској. Муниција се купује у дијеловима јер се тако много лакше добија дозвола. Та муниција пуни се у Турској, а затим се шаље припадницима исламске државе и „Ал-Каиде“ - рекао је саговорник „Гласа Српске“.

Поријекло

У извјештају белгијске истраживачке групе је наведено да највећи дио оружја које Исламска држава користи од 2014. године води поријекло из Кине.

По количини оружја које је завршило у рукама џихадиста слиједе Румунија, Русија, Мађарска и Бугарска.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана