Напади на новинаре - напади на слободу

Агенција
Напади на новинаре - напади на слободу

Сарајево - Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини изјавила је данас поводом Свјетског дана слободе медија да су слобода изражавања и слобода медија угрожени широм свијета те констатовала да су напади против медија и новинара напади на демократију и слободу свих.

"Одајемо почаст свим новинарима у Европи и у свијету који су изгубили животе обављајући свој посао. Позивамо све државе да осуде насиље над новинарима, да предузму мјере за побољшање безбједности новинара и, посебно, новинарки те приведу правди починиоце и подстрекаче таквог насиља", истакла је Могеринијева у писаној изјави у име ЕУ поводом Свјетског дана слободе медија - 3. маја.

Наводећи да је ЕУ утемељена на вриједностима демократије, људских права и владавине права, на слободним и плуралистичким медијима како је садржано у Повељи ЕУ о основним правима Могеринијева је поручила да слобода медија има кључну улогу у промоцији доброг управљања, транспарентности и одговорности.

"Независно новинарство изузетно је битно за позивање држава на одговорност и праћење демократских процеса. Слободни, разноврсни и независни медији, на интернету и изван њега, стубови су плуралистичког и отвореног друштва те сносе велику одговорност за пружање провјерених и тачних вијести јавности", нагласила је Могеринијева.

Она је додала да је у све политике ЕУ и њене програме развоја укључено поштовање слободе изражавања, те потврдила одлучност ЕУ да подстиче и подржава слободу мишљења и изражавања унутар Уније, али ван њених граница.

"Истрајно ћемо осуђивати насиље над новинарима те ћемо се у оквиру билатералних контаката с трећим земљама, као и мултилатералних и регионалних форума, супротставити свим законима, прописима или политичким притисцима којима се ограничава слобода изражавања. Предузимаћемо конкретне кораке у погледу спречавања напада на новинаре и блогере те одговора на те нападе, међу осталим пружањем хитне помоћи ради заштите бранилаца људских права који су у опасности, понекад и пресељењем", поручила је Могеринијева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана