Napadi na novinare - napadi na slobodu

Agencija
Napadi na novinare - napadi na slobodu

Sarajevo - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini izjavila je danas povodom Svjetskog dana slobode medija da su sloboda izražavanja i sloboda medija ugroženi širom svijeta te konstatovala da su napadi protiv medija i novinara napadi na demokratiju i slobodu svih.

"Odajemo počast svim novinarima u Evropi i u svijetu koji su izgubili živote obavljajući svoj posao. Pozivamo sve države da osude nasilje nad novinarima, da preduzmu mjere za poboljšanje bezbjednosti novinara i, posebno, novinarki te privedu pravdi počinioce i podstrekače takvog nasilja", istakla je Mogerinijeva u pisanoj izjavi u ime EU povodom Svjetskog dana slobode medija - 3. maja.

Navodeći da je EU utemeljena na vrijednostima demokratije, ljudskih prava i vladavine prava, na slobodnim i pluralističkim medijima kako je sadržano u Povelji EU o osnovnim pravima Mogerinijeva je poručila da sloboda medija ima ključnu ulogu u promociji dobrog upravljanja, transparentnosti i odgovornosti.

"Nezavisno novinarstvo izuzetno je bitno za pozivanje država na odgovornost i praćenje demokratskih procesa. Slobodni, raznovrsni i nezavisni mediji, na internetu i izvan njega, stubovi su pluralističkog i otvorenog društva te snose veliku odgovornost za pružanje provjerenih i tačnih vijesti javnosti", naglasila je Mogerinijeva.

Ona je dodala da je u sve politike EU i njene programe razvoja uključeno poštovanje slobode izražavanja, te potvrdila odlučnost EU da podstiče i podržava slobodu mišljenja i izražavanja unutar Unije, ali van njenih granica.

"Istrajno ćemo osuđivati nasilje nad novinarima te ćemo se u okviru bilateralnih kontakata s trećim zemljama, kao i multilateralnih i regionalnih foruma, suprotstaviti svim zakonima, propisima ili političkim pritiscima kojima se ograničava sloboda izražavanja. Preduzimaćemo konkretne korake u pogledu sprečavanja napada na novinare i blogere te odgovora na te napade, među ostalim pružanjem hitne pomoći radi zaštite branilaca ljudskih prava koji su u opasnosti, ponekad i preseljenjem", poručila je Mogerinijeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana