На нишану СИПА чак 12.000 пореских дужника

Свјетлана Шурлан
На нишану СИПА чак 12.000 пореских дужника

Бањалука - Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ доставиће Агенцији за истраге и заштиту (СИПА) БиХ податке о 12.000 предузећа чији дуг за порез износи око 384 милиона КМ, а послужиће им у спровођењу истрага у случајевима гдје постоји основана сумња да је извршена пореска утаја.

Уступање података о дуговима за ПДВ омогућено је меморандумом о сарадњи двију институција који су јуче потписали директори УИО Миро Џакула и СИПА Перица Станић.

- Потписани меморандум подразумијева пуно бржу и квалитетнију размјену података неопходних за спровођење истрага у свим случајевима гдје постоји основана сумња да је извршена утаја индиректних пореза - саопштено је из УИО БиХ.

Управа ће на захтјев СИПА обезбиједити тражене податке о правним лицима регистрованим у њиховом регистру против којих та полицијска агенција спроводи истражне радње.

- УИО ће, између осталог, достављати СИПА списак компанија које нису у законским роковима измириле своје обавезе на основу индиректних пореза, већ су ушле у поступак принудне наплате - истакли су у УИО.

Начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу у УИО Ратко Ковачевић казао је да су сви дужници за индиректне порезе у поступку принудне наплате.

- Управа је само у овој години издала 8.542 налога за принудну наплату дуга на основу ПДВ-а. Од 2006. године, када је почела примјена Закона о ПДВ-у, успјели смо да принудним путем наплатимо 929 милиона марака основног дуга и додатна 82 милиона на основу затезних камата - истакао је Ковачевић.

Према подацима УИО, тренутни дуг за ПДВ износи 384 милиона КМ, а направило га је 12.010 фирми од 2006. године до данас. На почетку фебруара ове године на ажурираном списку предузећа која дугују више од 25.000 марака за ПДВ било је чак 2.776 фирми. Међу десет највећих пореских дужника шест их је из ФБиХ, три из РС и једна из Брчко дистрикта.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић казао је да је потписивање меморандума о сарадњи УИО и СИПА одличан потез, иако је помало закаснио.

- Тамо гдје открију проблеме биће посљедица у кривичним поступцима, али сигурно неће моћи бити наплаћен дуг. У сваком случају, било која мјера која води побољшању контроле и даљем спречавању прављења дуга за порез је добра и наићи ће на одобравање поштених привредника. Њима су привредници који се баве разним врстама манипулације нелојална конкуренција - истакао је Васић.

Он је рекао да је било и случајева двоструких аршина, наводећи као примјер да нека предузећа не могу да добију никакав документ ако не плате порез, док друга по десет година гомилају дуг без икаквих посљедица.

- То је велики проблем. Неопходан је исти третман свих и истинска воља свих нивоа власти да се с тим обрачунају - нагласио је Васић.

Меморандумом између УИО и СИПА планирана је и размјена базе пореских обвезника ризичног профила и података о поднесеним кривичним извјештајима. Биће успостављено и посебно координационо тијело у којем се налазе службеници УИО и СИПА, које ће припремати садржај, форму и облик неопходних информација за размјену.

УИО је предузимала низ мјера како би утицала на пореске обвезнике да измире дуг за ПДВ, али су изостали очекивани резултати. Једна од њих било је и објављивање листе дужника, али и од када је то учињено на њеном врху се налазе углавном исте фирме, које су наставиле да гомилају дуговања.

Објекат УИО

Јавни оглас за прикупљање понуда за куповину пословног објекта у који би било пресељено сједиште УИО и њен Регионални центар у Бањалуци јуче је затворен и на њега није пристигла ниједна понуда.

Ово је био трећи пут у посљедње четири године да УИО расписује јавни оглас за зграду површине 12.000 квадрата, за коју је спремила 35 милиона марака, али не успијева да је пронађе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана