Na nišanu SIPA čak 12.000 poreskih dužnika

Svjetlana Šurlan
Na nišanu SIPA čak 12.000 poreskih dužnika

Banjaluka - Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH dostaviće Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH podatke o 12.000 preduzeća čiji dug za porez iznosi oko 384 miliona KM, a poslužiće im u sprovođenju istraga u slučajevima gdje postoji osnovana sumnja da je izvršena poreska utaja.

Ustupanje podataka o dugovima za PDV omogućeno je memorandumom o saradnji dviju institucija koji su juče potpisali direktori UIO Miro Džakula i SIPA Perica Stanić.

- Potpisani memorandum podrazumijeva puno bržu i kvalitetniju razmjenu podataka neophodnih za sprovođenje istraga u svim slučajevima gdje postoji osnovana sumnja da je izvršena utaja indirektnih poreza - saopšteno je iz UIO BiH.

Uprava će na zahtjev SIPA obezbijediti tražene podatke o pravnim licima registrovanim u njihovom registru protiv kojih ta policijska agencija sprovodi istražne radnje.

- UIO će, između ostalog, dostavljati SIPA spisak kompanija koje nisu u zakonskim rokovima izmirile svoje obaveze na osnovu indirektnih poreza, već su ušle u postupak prinudne naplate - istakli su u UIO.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO Ratko Kovačević kazao je da su svi dužnici za indirektne poreze u postupku prinudne naplate.

- Uprava je samo u ovoj godini izdala 8.542 naloga za prinudnu naplatu duga na osnovu PDV-a. Od 2006. godine, kada je počela primjena Zakona o PDV-u, uspjeli smo da prinudnim putem naplatimo 929 miliona maraka osnovnog duga i dodatna 82 miliona na osnovu zateznih kamata - istakao je Kovačević.

Prema podacima UIO, trenutni dug za PDV iznosi 384 miliona KM, a napravilo ga je 12.010 firmi od 2006. godine do danas. Na početku februara ove godine na ažuriranom spisku preduzeća koja duguju više od 25.000 maraka za PDV bilo je čak 2.776 firmi. Među deset najvećih poreskih dužnika šest ih je iz FBiH, tri iz RS i jedna iz Brčko distrikta.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić kazao je da je potpisivanje memoranduma o saradnji UIO i SIPA odličan potez, iako je pomalo zakasnio.

- Tamo gdje otkriju probleme biće posljedica u krivičnim postupcima, ali sigurno neće moći biti naplaćen dug. U svakom slučaju, bilo koja mjera koja vodi poboljšanju kontrole i daljem sprečavanju pravljenja duga za porez je dobra i naići će na odobravanje poštenih privrednika. Njima su privrednici koji se bave raznim vrstama manipulacije nelojalna konkurencija - istakao je Vasić.

On je rekao da je bilo i slučajeva dvostrukih aršina, navodeći kao primjer da neka preduzeća ne mogu da dobiju nikakav dokument ako ne plate porez, dok druga po deset godina gomilaju dug bez ikakvih posljedica.

- To je veliki problem. Neophodan je isti tretman svih i istinska volja svih nivoa vlasti da se s tim obračunaju - naglasio je Vasić.

Memorandumom između UIO i SIPA planirana je i razmjena baze poreskih obveznika rizičnog profila i podataka o podnesenim krivičnim izvještajima. Biće uspostavljeno i posebno koordinaciono tijelo u kojem se nalaze službenici UIO i SIPA, koje će pripremati sadržaj, formu i oblik neophodnih informacija za razmjenu.

UIO je preduzimala niz mjera kako bi uticala na poreske obveznike da izmire dug za PDV, ali su izostali očekivani rezultati. Jedna od njih bilo je i objavljivanje liste dužnika, ali i od kada je to učinjeno na njenom vrhu se nalaze uglavnom iste firme, koje su nastavile da gomilaju dugovanja.

Objekat UIO

Javni oglas za prikupljanje ponuda za kupovinu poslovnog objekta u koji bi bilo preseljeno sjedište UIO i njen Regionalni centar u Banjaluci juče je zatvoren i na njega nije pristigla nijedna ponuda.

Ovo je bio treći put u posljednje četiri godine da UIO raspisuje javni oglas za zgradu površine 12.000 kvadrata, za koju je spremila 35 miliona maraka, ali ne uspijeva da je pronađe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana