Мерон: Правда не може стићи све злочинце

nezavisne.com
Мерон: Правда не може стићи све злочинце

Сарајево - Много је људи који су починили страшне злочине у протеклом рату и правда, нажалост, не може достићи сваког од њих, поручио је данас у Сарајеву Теодор Мерон, предсједник Хашког трибунала.

Мерон је у главном граду БиХ положио вијенац испред споменика у Великом парку, одавши тиме почаст  дјеци убијеној у Сарајеву.

"Посјета овом споменику за мене наглашава сву окрутност рата и патњу цивила коју су претрпјели током сукоба широм овог региона. У Сарајеву су куће можда обновљене и путеви поправљени, али губитак вољених остаје трајно ненадокнадив", изјавио је Мерон, који је као дјечак током Другог свјетског рата било логораш.

"Јако саосјећам са родитељима ове дјеце. Знам шта значи изгубити породицу за вријеме рата, имам лично искуство. Правда, нажалост, не може сваког достићи јер је толико људи који су извршили злочине. Трибунал је оптужио 161 особу, али пуно је више људи који су починили ужасне ствари", рекао је Мерон, додавши да од тужилаштава у земљама бивше Југославије очекује да ураде више како би привели правди све одговорне за злочине.

Фикрет Грабовица, предсједник Удружења родитеља убијене дјеце опкољеног Сарајева, казао је да поштује Меронову одлуку да ода почаст најмлађим жртвама. Примијетио је и да је Мерон прекјучерашњом посјетом Челебићима и Уздолу "непотребно повукао паралелу међу жртвама".

"Овдје су убијена дјеца свих националности. Толики злочини су почињени у Сарајеву над цивилима, посебно над дјецом, а до сада су одговарала само два злочинца, Милошевић и Галић, и то по командној одговорности. Не можемо схватити да од толиког броја извршилаца злочина још нема процесуирања одговорних", рекао је Грабовица.

Предсједник Хашког трибунала одговорио је Грабовици да је исте притужбе јуче у Челебићима и Уздолу у Херцеговини чуо од сродника убијених Срба и Хрвата, који траже да одговарају сви злочинци.

Мерон је јуче у Сарајеву о раду и улози Трибунала разговарао и с ученицима Друге гимназије.

"Млади људи су будућност ове земље. Искрено се надам да ће боље разумјети рад наше институције и да ће их то потакнути да допринесу изградњи друштва у којем ће побиједити владавина права", нагласио је Теодор Мерон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана