Криза све извјеснија

Ж. Д.
Криза све извјеснија

Сарајево - У оваквој констелацији односа мале су шансе да дође до договора о измјенама Изборног закона БиХ прије расписивања општих избора, а ако не буде постигнут минимум компромиса, ући ћемо у врло незавидну ситуацију, изјавио је посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Лазар Продановић.

Он је истакао да је СДА најмање заинтересована за компромис.

- Без минимума компромиса тешко је очекивати да неки приједлог добије подршку у Парламенту. Понајмање има смисла да међународна заједница намеће рјешења у смислу примјене изборних резултата - каже Продановић.

Предсједавајућа Представничког дома Борјана Кришто из ХДЗ-а БиХ каже да Изборни закон мора бити измијењен да би избори били одржани и спроведени резултати.

- Ако тога не буде, а све ми се чини да бошњачке странке, и у првом реду СДА, чине све да не буде спроведена одлука Уставног суда БиХ. Поред политичке кризе у којој се нашла БиХ, доћи ће и до уставне кризе - рекла је Кришто.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк казао је да би примарно требало ставити у фокус на спровођење пресуде Уставног суда, а да Парламент БиХ треба да одговори на питање да ли хоће да уведе електронско гласање.

Уставни суд БиХ ставио је још прошле године ван снаге двије одредбе Изборног закона БиХ за које је 1. децембра 2016. утврдио да су неуставне, а односе се на избор делегата у Дом народа Парламента ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана