Kriza sve izvjesnija

Ž. D.
Kriza sve izvjesnija

Sarajevo - U ovakvoj konstelaciji odnosa male su šanse da dođe do dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH prije raspisivanja opštih izbora, a ako ne bude postignut minimum kompromisa, ući ćemo u vrlo nezavidnu situaciju, izjavio je poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Lazar Prodanović.

On je istakao da je SDA najmanje zainteresovana za kompromis.

- Bez minimuma kompromisa teško je očekivati da neki prijedlog dobije podršku u Parlamentu. Ponajmanje ima smisla da međunarodna zajednica nameće rješenja u smislu primjene izbornih rezultata - kaže Prodanović.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto iz HDZ-a BiH kaže da Izborni zakon mora biti izmijenjen da bi izbori bili održani i sprovedeni rezultati.

- Ako toga ne bude, a sve mi se čini da bošnjačke stranke, i u prvom redu SDA, čine sve da ne bude sprovedena odluka Ustavnog suda BiH. Pored političke krize u kojoj se našla BiH, doći će i do ustavne krize - rekla je Krišto.

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark kazao je da bi primarno trebalo staviti u fokus na sprovođenje presude Ustavnog suda, a da Parlament BiH treba da odgovori na pitanje da li hoće da uvede elektronsko glasanje.

Ustavni sud BiH stavio je još prošle godine van snage dvije odredbe Izbornog zakona BiH za koje je 1. decembra 2016. utvrdio da su neustavne, a odnose se na izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana