Иваниић: Принцип и чланови Младе Босне били вођени идејом истине и слободе

Срна
Иваниић: Принцип и чланови Младе Босне били вођени идејом истине и слободе

Босанско Грахово - Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић изјавио је да се данас у Босанском Грахову обиљежава стотину година од смрти Гаврила Принципа, храброг младића који је заједно са осталим члановима "Младе Босне" био вођен идејом истине и слободе.

Иванић је истакао да је рат деведесетих година био само наставак претходних ратова.


"Ово подручје припада Србима и треба да буде враћено Србима", рекао је Иванић, који је данас у Босанском Грахову присуствовао обиљежавању стотину година од смрти Гаврила Принципа.

Гаврило Принцип је на Видовдан, 28. јуна 1914. године, у Сарајеву пуцао на аустроуграског престолонасљедника Франца Фердинанда.

Чланови "Младе Босне" извршили су атентат у знак протеста против аустроугарске окупаторске политике и тежње већинског српског народа за ослобођењем и уједињењем.

Због атентата на Фердинанда, 12. октобра 1914. године пред суд је изведено 25 младих људи.

Од шест атентатора, њих пет је било млађе од 21 године, што их је, према тадашњем закону, чинило малољетним. Осуђени су 29. октобра на дугогодишње затворске казне и смрт вјешањем.

У вријеме кад се догодио атентат, Гаврило Принцип је био сувише млад за смртну казну, па је осуђен на двадесет година затвора, гдје је био изложен страшним мучењима.

Казну је служио у чешком Терезину, гдје је и умро 28. априла 1918. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана